Yürek burkan, büyüleyici bir roman

Mart 30, 2023

Yürek burkan, büyüleyici bir roman

Magda Szabó’nun “Abigail” adlı romanı, Figen Uç çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Annesini erken yaşta kaybeden 14 yaşındaki Gina Budapeşte’de Fransız mürebbiyesi Marcelle ve general babasıyla rahat konforlu bir hayat sürerken İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine babasının kararıyla bir taşra şehrindeki yatılı kız okuluna gönderilir. Gina çok sevdiği babasının bu kararına anlam veremez, üstelik yatılı okuldaki disiplinli hayat da ilk günlerden itibaren onu canından bezdirecek kadar bunaltır. Artık tek amacı o okuldan, o taşra şehrinden kaçıp babasının yanına, Budapeşte’ye dönmektir. Ancak bir süre sonra babası kızına onu yatılı okula gönderme sebebini mecbur kalarak açıkladığında, büyük bir şaşkınlık yaşayan Gina artık çocukluktan çıkıp yetişkin olmasının zamanının geldiğini anlar.

“ ‘Abigail’ hem yürek burkan hem de büyüleyici bir roman.” – The New York Times Book Review

“Ustaca anlatılmış, göz kamaştırıcı bir hikâye.” – Elle

“Szabó bir analist sabrıyla, karakterlerine kendi yaralarını göstererek şifa bulmalarını sağlıyor.” Times Literary Supplement

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Magda Szabó (1917-2007) Debrecen doğumlu. Macaristan’ın önde gelen yazarlarından. Latin ve Macar edebiyatı eğitiminin ardından öğretmenlik yaptı ve Kültür Bakanlığı’nda çalıştı. Yazmaya şiirle başladı. 1949’da Baumgarten Ödülü’ne layık görüldüyse de ödül, verildiği gün, politik nedenlerden geri alındı. Aynı yıl bakanlıktaki işinden kovuldu. 1949-1958 yılları arasında sakıncalı yazar olarak bir ilkokulda öğretmenlik yap­maya zorlandı. 1958’de yayımlanan ve büyük başarı kazanan ilk romanı “Fresco”yla bu zorunlu sessizliği kırdı. Bu tarihten sonra ulusal ve uluslararası ün kazandı, ödüller birbirini ko­valamaya başladı.

Otobiyografik unsurlar taşıyan “Kapı” 2003 yılında Szabó’ya Fransa’nın saygın ödüllerinden olan Femina Ödülü’nü kazan­dırdı.

Yapıtları otuzdan fazla dile çevrilmiş olan yazarın “Yavru Ceylan” adlı romanı ülkemizde ilk kez 1972’de E Yayınları’nca, “Iza’nın Şarkısı” ise 2008’de Kanat Kitap tarafından yayımlanmıştı.

“Kapı” 2007’de, “Katalin Sokağı” 2009’da, “Yavru Ceylan” 2013’te, “Iza’nın Şarkısı” ise 2017’de YKY’den çıktı.

edebiyathaber.net (30 Mart 2023)

Yorum yapın