Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en sıradışı eserlerinden biri

Şubat 15, 2022

Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en sıradışı eserlerinden biri

Edgar Lee Masters’ın “Spoon River Antolojisi” adlı kitabı, Tamer Gülbek çevirisiyle Beyoğlu Kitabevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en sıradışı eserlerinden biri olan Spoon River Antolojisi, kurgusal bir kasabanın vefat etmiş insanlarının bakış açılarından yazılmış bir şiir koleksiyonudur. Her bir şiir, o şiire adını veren kişinin mezar yazıtı olarak kurgulanmıştır. Bu yazıtlarda, Spoon River adlı bu farazi Amerikan Orta Batı kasabasının mezarlığına gömülen 250 kişinin yaşam öyküleri birbirine bağlanarak hayatları ve ölümleri anlatılır; üstelik aşkları ve nefretleri, başarıları ve başarısızlıkları, sırları ve suçları da ifşa edilir.

Spoon River Antolojisi 1915’te ilk kez yayınlandığında, cinsellik, ahlaki çürüme ve ikiyüzlülük konularındaki açık sözlü yaklaşımı nedeniyle büyük bir sansasyon yarattı. Amerikan kasabasının değerlerine yönelttiği eleştirel bakış açısı birçok yazarı etkiledi. Yayınlanışıyla beraber, Edgar Lee Masters’ın yanı sıra Carl Sandburg, Vachel Lindsay ve Theodore Dreiser gibi isimlerin temsil ettiği “Şikago Rönesansı” hareketinin en önemli köşe taşlarından biri hâline geldi.

Yazar hakkında

Edgar Lee Masters (23 Ağustos 1868 – 5 Mart 1950) Amerikalı avukat, şair, biyografi ve oyun yazarı. Edgar Lee Masters, Garnett, Kansas’ta doğdu ve Illinois’un Lewistown ve Petersburg adlı küçük kasabalarında büyüdü. Şiir ve düzyazı olarak kırk kitabı bulunan Masters, en çok büyük şiir toplamı Spoon River Antolojisi (1915) ile anılır. Bu şiir toplamı, hayalî bir Orta Batı kasabası olan Spoon River’ın mezarlığındaki kitabelerden alındığı varsayılan, serbest vezinle yazılmış iki yüz elli civarı şiirden oluşur. Spoon River Antolojisi 1915’te ilk kez yayınlandığında, cinsellik, ahlaki bozulma ve ikiyüzlülük konularındaki açık sözlü yaklaşımı nedeniyle büyük bir sansasyon yaratmıştı; küçük bir Orta Batı kasabasının değerlerine yöneltilen bu eleştirel bakış, o dönemin yazarlarını ve sonraki jenerasyonları çeşitli biçimlerde etkilemiştir.

edebiyathaber.net (15 Şubat 2022)

Yorum yapın