“Yılın 50 Kapağı”ndan beşi Türkiye’den

Eylül 13, 2018

“Yılın 50 Kapağı”ndan beşi Türkiye’den

Sabit Fikir’in haberine göre, Amerikan Grafik Sanatlar Enstitüsü’nün (AIGA) Design Observer adlı platformla ortaklaşa düzenlediği “yılın 50 kapağı” seçkisi açıklandı. 2017 yılında yayımlanan kitapların değerlendirilmeye alındığı yarışmaya, 23 ülkeden 700 kitap başvurdu.

50 kitaplık seçkiye girenler arasında, Türkiye’de kapak tasarımı denince ilk elden akla gelen isimler de yer alıyor. Can Yayınları için hazırladığı kapaklarla tanıdığımız Utku Lomlu, Paul Auster’ın 4321 ve Eimear McBride’ın Kız Natamam Bir Şeydir adlı kitapları için hazırladığı kapak tasarımlarıyla listede kendine yer buldu.

Doğan Kitap için hazırladığı tasarımlarla dikkat çeken Geray Gençer de, “Klasikler” serisiyle seçkiye girdi. Madam BovarySuç ve CezaGurur ve ÖnyargıBeyaz Diş ve Ölücanlar‘dan oluşan bu dizi, seçkiye dahil edilen tek kitap dizisi oldu.

Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kapaklardaki kolaj çalışmalarıyla övgü toplayan Kibele Yarman da, Ahmet Güntan’ın İngilizceye çevrilen The Tribe of the Esraris (Esrariler) kitabıyla yine bu seçkideki 50 kapak tasarımından birine imza atma başarısı gösterdi.

Koray Ekremoğlu ise Hakan Bıçakçı’nın İletişim Yayınları etkiketiyle çıkan Uyku Sersemi kitabı için hazırladığı kapak tasarımıyla bu seçkide yer alan isimlerden oldu.

Utku Lomlu, Geray Gençer ve Kibele Yarman geçtiğimiz aylarda Oslo’da düzenlenen Avrupa Tasarım Ödülleri’nde de dikkat çekici dereceler almışlardı.

“2017’nin en iyi 50 kitap kapağı”nı Design Observer’ın sayfasında görebilirsiniz.

edebiyathaber.net (13 Eylül 2018)

 

Yorum yapın