“Yeri geldiğinde” anlatılacak 101 Kısa Halk Hikâyesi

Kasım 28, 2022

“Yeri geldiğinde” anlatılacak 101 Kısa Halk Hikâyesi

Süleyman Bulut’un yazdığı, Burcu Yılmaz’ın resimlediği “101 Kısa Halk Hikâyesi”, 8 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Süleyman Bulut, sözlü edebiyatın yaşayan bir dalı olan, yüzyılların ötesinden süzülüp gelen, herkesin “yeri geldiğinde” birbirine anlatmaktan keyif duyacağı kısa halk hikâyelerinden bir seçkiyi bu kitapta okurlarıyla buluşturuyor.

Sözlü edebiyatın yaşayan bir dalı olan kısa halk hikâyeleri, yüzyılların ötesinden süzülüp gelen, insanların, yeri geldiğinde, birbirlerine anlatmaktan hoşlandığı hikâyelerdir…

Bu hikâyelerde, sosyal değerlerle ilgili düşünce ve davranış farklılıkları, insan ilişkilerinde yaşanan çelişkiler, terslikler, yalın, eğlenceli bir anlatımla, ilginç ve çarpıcı kurguyla işlenir.

Birisinden dinlendiğinde ya da okunduğunda, bir ders çıkarılması, bir öğüt alınması, yani ”kıssadan hisse” kapılması amaçlanır.

Kıssadan hisse: 101 Kısa Halk Hikâyesi arasında, ”yeri geldiğinde” sizin de anlatmaktan hoşlanacağınız birçok hikâye olduğunu umut ediyoruz… İyi okumalar, iyi anlatmalar…

Sayfa: 216
Fiyat: 80 TL

Mimar Sinan yeni bir caminin yapımını tamamlamıştı.
Açılışta camiyi görenler Mimar Sinan’ın ustalığına bir kere daha hayran olurken, orada bulunanlardan biri, caminin minaresine dikkatle baktıktan sonra, ‘Her şey muhteşem olmuş ama şu minarenin tepesinde hafif bir eğrilik var galiba,’ dedi. Adamın söylediğini kimse ciddiye almadı tabii. Gülünüp geçildi. Ama bir süre sonra, ‘Minarenin tepesinin biraz eğri olması,’ kulaktan kulağa fısıldanır oldu. Derken kahvede pazarda konu edilmeye başladı. İnsanlar caminin güzelliğinden çok minaresinin eğri olup olmadığını konuşuyordu. Söylentiler kısa bir süre sonra Mimar Sinan’ın kulağına kadar gitti. Usta mimar, çevresindekilerin aksine, duyduklarına gülüp geçmedi. Bakışlarını minarenin tepesine dikip, bir süre düşündükten sonra, ‘Bana bir halat bulup getirin,’ dedi. Hemen bir halat bulunup getirildi.
Usta Mimar, çevresindekilerin meraklı bakışları arasında halatın bir ucunu minarenin alemine sıkıca bağlattırdı, diğer ucuna da güçlü kuvvetli adamlarının yapışmasını istedi. Sonra da, ‘Çekin!’ dedi.
Yanındakiler, ‘Aman Sinan Usta, senin yaptığın minarede eğrilik mi olur? Saçma sapan bir söylenti bu,’ deyince Koca Sinan,
‘Saçma sapan olduğunu ben de biliyorum ama bunu yapmazsam, ‘Sinan’ın minaresi eğri,’ diye akıllarda yer eder,’ dedi. Halatla çektirerek, minarenin eğriliği söylentilerine son verdi.

Süleyman Bulut 1954 yılında Konya, Beyşehir’in Tolca köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. İktisat okurken, rakamlardan çok harfleri sevdiğini fark edince yazmaya başladı. İlk ürünleri olan radyo oyunları İstanbul Radyosu’nda yayınlandı. İlk kitabı Kar Tanesi 1980 yılında okurlarla buluştu. Daha sonra kaleme aldığı öykü, roman ve anlatıların yanı sıra derlemeler de yapan Süleyman Bulut, yetişkinler ve çocuklar için yazmayı sürdürüyor.

Süleyman Bulut’un Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan diğer kitapları: 101 ATASÖZÜ 101 ÖYKÜ, 101 DEYİM 101 ÖYKÜ, 101 NİNNİ, 101 TEKERLEME, 101 YANILTMACA, ARKADAŞIM NASREDDİN HOCA, ASLAN KRAL KORK, ATATÜRK HANGİ TAKIMI TUTUYORDU?, BİL BENİ BİLEYİM SENİ, BİLENLER BİLMEYENLERE ANLATSIN, BİNBİR GECE MASALLARI / GEMİCİ SİNDBAD, BÜYÜK ATATÜRK’TEN KÜÇÜK ÖYKÜLER 1, BÜYÜK ATATÜRK’TEN KÜÇÜK ÖYKÜLER 2, BÜYÜK ATATÜRK’TEN KÜÇÜK ÖYKÜLER 3, KAR TANESİ, KARDEŞLİK ÇEMBERİ / ÇOCUKLARIN HAKLARI VAR 1, ANNE BEN YAPABİLİRİM / ÇOCUKLARIN HAKLARI VAR 2, SİHİRLİ ÇAYDANLIK / ÇOCUKLARIN HAKLARI VAR 3, HEY KÜÇÜK! / ÇOCUKLARIN HAKLARI VAR 4, İNSAN OKUR / ÇOCUKLARIN HAKLARI VAR 5, KIZ İŞİ OĞLAN İŞİ, KOCAMAN KÜÇÜK DENİZ, MAVİŞ, MOR BENEKLİ, OKLU KİRPİ İLE KONAKLI KAPLUMBAĞA, ORMANDAKİ DEV, PALAVRACILAR KRALI, PENCEREDEKİ KUŞ, PULLARLA ATATÜRK: HAYATI VE MÜCADELESİ (1881-1938), SARITAY, SU KARDEŞLER, ŞİPŞAK BİLMECELER 1, ŞİPŞAK BİLMECELER 2, ŞİPŞAK BİLMECELER 3, TOPARLACIK NOKTA VE ARKADAŞLARI, UÇANKUŞ’TAN AL HABERİ, YEŞİL YÜREK, YILDIZLI ALFABE

edebiyathaber.net (28 Kasım 2022)

Yorum yapın