Stephen King’in romanı tiyatro sahnesinde

Aralık 18, 2012

Stephen King’in romanı tiyatro sahnesinde

Korku gerilim hikayeleri yazarı Stephen King’in aynı adlı romanından David Joss Buckley’in oyunlaştırdığı “Dolores Claiborne“, başkent seyircisini aile içi şiddete uğrayan kadının gerilim dolu hikayesiyle buluşturuyor.

Kızını taciz eden ve kendisine şiddet uygulayan kocasıyla ölümüne mücadeleye giren Dolores Claiborne adlı kadının hikayesinin anlatıldığı eserde, Stephen King’in ifadesiyle ”bir kadının yeri geldiğinde tırnaklarını çıkarıp nasıl cadılaşabildiği” konu ediliyor.

Oyunun yönetmeni Hakan Çimenser, yaptığı açıklamada, oyunda, King’in alışıldık korku gerilim unsurlarını da seyircinin sıkça karşısına çıkaracaklarını söyledi.

Amerikan edebiyatının tanınan isimlerinden biri olan King’in kendine has üslubuyla eseri kurguladığını ifade eden Çimenser, ”Eserde vurgulanan ‘kadınların ve çocukların erkek egemen dünyada varoluş çabaları’ aslında sosyal durumları ya da yaşam şartları ne olursa olsun kadınların yaşadığı sorunların ortak olduğuna dikkati çekiyor” dedi.

Çimenser, aile içi şiddetin ya da tacizlerin evrensel bir sorun olduğunu belirterek, ”Bizim için sorun olanlar dünyada da sorun. Dünyanın birçok yerinde kocalar eşlerini dövüyor. Bu, örneğin Londra’da bir sorun Türkiye’de de. Eseri oyunlaştıran bir İngiliz, yazarı Amerikalı, sahnelendiği yer Türkiye. Aynı anlamı çıkararak burada sahnelemeye başlamamız aslında bu konunun ne kadar evrensel olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Kadınların benzer sorunları Avrupa’da da, Amerika’da da, Türkiye’de de yaşadığını dile getiren Çimenser, şöyle konuştu: ”Bütün bu olaylar oyunda ‘kadın’ temasının altında gelişiyor. Kadın haklı mı değil mi bunu sorgulayacağız. Dolores, onu cadılaştıran kocasına karşı direnmeye, ölüme kadar mücadele etmeye başlıyor. Bir şekilde bu olayların içinden çıkması gerek. Başka da çaresi yok. Cadılaşmak, tırnaklarını çıkarıp çocuklarını ve kendisini korumak zorunda. O da kocasıyla gerilimli bir mücadeleye girişiyor. Mücadelede doğaüstü olaylar, gerilim ve dram iç içe geçecek. Ayrıca hikaye güneş tutulması esnasında yaşanacağından bu tutulmanın insanlara etkileri de hikayede yer alacak.”

Çimenser’in yönettiği oyun 15 Aralık’ta ilk kez Şinasi Sahnesi’nde başkentli tiyatroseverlerin karşısına çıktı. Yönetmen yardımcılığını Mithat Erdemli’nin üstlendiği, Sinemis Candemir’in çevirdiği eserin dekor tasarımını Ali Cem Köroğlu, giysi tasarımını Ceren Karahan, ışık tasarımını Şükrü Kırımoğlu yapıyor.

Hafta boyunca temsil verecek eserde, Tolga Çiftçi, Serap Sağlar, Tolga Tuncer, Fulya Koçak Yeşilkaya, Deniz Gökçe Kayhan ve Mithat Erdemli rol alıyor.

AA (18 Aralık 2012)

Yorum yapın