Yeni dünyanın çocuklarına hazır mıyız?

Nisan 17, 2023

Yeni dünyanın çocuklarına hazır mıyız?

David Almond’un yazdığı, Marta Altés’in resimlediği “Yeni Gelen”, 10 ve üzeri yaş grubu için Mine Kazmaoğlu çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İngiliz edebiyatının çok ödüllü usta yazarı David Almond, etkileyici romanında okuru, sınıfa yeni gelen ve her anlamda diğerlerinden “farklı” bir çocukla tanıştırıyor. Yaşama dair temel sorular soruyor; insanın içgüdülerini, hayatı dolu dolu yaşamayı ve sevginin önemini çocuk naifliğiyle anlatıyor. Marta Altés’in resimleriyle canlanan hikâye, arkadaşlık, özgürlük, bilim gibi kavramları sorguluyor; çocukları, geleceği çokboyutlu düşünmeye çağırıyor. Geleceğin çocuklarına, insanlığa ve yapay zekâ tartışmalarına “bir ihtimal daha var mı” dedirten bir ışık tutuyor.

Daniel ve arkadaşı Maksie, sınıfa yeni gelen George’u önce çok yadırgarlar. Ama sonra, her sözcüğün anlamını bilen, matematik işlemlerini hızla çözen bu tuhaf çocuğa yakınlık duyarlar. Daniel, onu çaya, hatta futbol oynamaya davet eder. İkili, George’un mesafeli ve sessiz halini, ona sürekli komutlar veren kadını ve gizemli minibüsün sırrını öğrenince hayrete düşer. Daniel, arkadaşlarıyla birlikte, George’a yardım etmek için harekete geçer…

David Almond: 1951’de İngiltere’de doğan Almond, yetişkinler için yazdığı kitapların ardından, Garajdaki Giz (Skellig, 1998) adlı çocuk romanıyla ödüller aldı. Sinemaya ve operaya uyarlanan bu kitabını, yine üst üste ödül kazanan ve çocuk edebiyatı sınırlarını aşan bir başyapıt olarak ünlenen Dünya Büyülü Bir Yer (Kit’s Wilderness, 1999) izledi. Hemen her kitabında İngiltere kırsalını konu alan Almond’ın Alevler Arasında (The Fire-Eaters, 2003) adlı romanı da, savaş karşıtı söylemiyle dikkati çekti, ödüller aldı. My Dad’s a Birdman (Babam Bir Kuşadam, 2008), Slog’s Dad (Slog’un Babası, 2010) ve Ay’a Tırmanan Çocuk (The Boy Who Climbed into the Moon, 2010) ile resimli çocuk kitaplarına yönelen Almond’ın, Piranalarla Yüzen Çocuk (The Boy Who Swam with Piranhas, 2012) adlı romanın ardından resimli kitabı Küçük Koşucular (Harry Miller’s Run, 2015) da Türkçe’ye çevrildi. 2018’de resimli çocuk öyküsü The Dam (Baraj), romanları War is Over (Savaş Bitti) ve The Colour of the Sun (Güneşin Renkleri) yayımlandı. 2023’te de Yeni Gelen (Brand New Boy, 2020) adlı çocuk romanı, yine Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçe’ye kazandırıldı. 2010’da dünya çocuk edebiyatının saygın ödülü Hans Christian Andersen Ödülü’nü kazanan Almond’ın son romanları, doğayla insan arasındaki bağı irdeleyen Bone Music (Kemiğin Müziği, 2021) ve Japonya arka planlı Paper Boat, Paper Bird (Kâğıt Tekne, Kâğıt Kuş, 2022). Yazar, çocukluğunun geçtiği kasabanın yakınında, Newcastle-upon-Tyne’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (17 Nisan 2023)

Yorum yapın