Yeni bir roman formu mu doğuyor?

Ağustos 29, 2018

Yeni bir roman formu mu doğuyor?

Sabit Fikir’in Open Culture’a dayandırdığı habere göre, New York Halk Kütüphanesi, dijital medyanın imkanlarından en iyi şekilde faydalanan öncü kurumlardan biri. Kütüphanenin instagram hesabında geçtiğimiz günlerde paylaşmaya başladığı yeni projesi, dijital mecralar sayesinde okuma deneyimimizin geçirebileceği değişimlere dair fikir veriyor.

New York Halk Kütüphanesi, grafik sanatçısı Magoz’la işbirliğine giderek, Lewis Carroll’un klasik metni Alice Harikalar Diyarında‘yı bir “instagram öyküsü” formatında takipçileriyle paylaştı. Instagram’ın son dönemde giderek popüler olan “öykü” (story) özelliği sayesinde kitabın sayfaları arasında rahatça geçiş yapılabiliyor.

Magoz imzalı animasyonlar da dijital mecranın bu yeni okuma biçimine neler katabileceğine dair ipuçları veriyor. Ekranda her biri birer kitap sayfası olarak işleyen “story”ler arasında hızlıca ilerlerseniz, “flip-book” tarzı, sayfaları elle hızlıca çevirince görülen türden bir animasyona şahit olabiliyorsunuz.

New York Halk Kütüphanesi yetkilileri, önümüzdeki günlerde, Kafka‘nın Dönüşüm‘ü dahil daha pek çok klasik metni “insta-novel” (insta-roman) formatında okuyucuyla buluşturmayı ve buradaki birikimle yeni nesil bir dijital kütüphane oluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor.

edebiyathaber.net (29 Ağustos 2018)

Yorum yapın