Yeni başlayanlar için karikatür sanatı | Can Öktemer

Eylül 27, 2017

Yeni başlayanlar için karikatür sanatı | Can Öktemer

Hicabi Demirci, Türkiye’nin önde gelen karikatür sanatçılarından. Demirci’nin çizimleri dünyanın birçok yerinde ilgiyle karşılaşıyor, ödüller alıyor. Kendisi aynı zamanda animasyonla da uğraşmakta, çizgi film senaryoları yazmakta aynı zamanda çeşitli mecralarda günlük karikatürler de çizmekte. Hicabi Demirci, karikatür sanatına tutkuyla bağlı bir sanatçı uzun yıllardır birçok farklı alanda karikatür sanatına katkılar sunmakta, kitaplar yayınlamakta. Hicabi Demirci’nin yeni kitabı Çizginin Çizgisi geçtiğimiz günlerde Desen Yayınları tarafından yayınlandı.

Çizginin Çizgisi, karikatüre yeni başlayanlar ve bu sanata hevesli olanlar için önemli ipuçları sunuyor. Bunu yaparken de akademik bir ciddiyetle değil aksine eğlendirerek öğretmeyi tercih ediyor. Hicabi Demirci, kendisinin alter egosu olarak da okunabilecek genç karikatür sevdalısı Hico’nun gözünden karikatürün ne olduğunu,  Türkiye’deki serüveninin tarihsel olarak nasıl geliştiğini öğreniyoruz. Hico, günün birinde gazetede günlük karikatür çizen önemli bir karikatüriste çizimlerini göstermek için onun ofisine gidiyor. Karikatürist, Hico’nun çizimlerini değerlendirirken bir yandan da kendi mesleği ve karikatür sanatının tarihi hakkında önemli bilgiler vermeye başlıyor. Okuyucular olarak bizler de Hico’yla beraber karikatür sanatının bu topraklardaki ilk örneklerinden sayılan 1870 yılından yayınlanmaya başlayan Diyojen Dergisi’nden günümüze keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz. Karikatürist, Hico’ya Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de karikatür sanatının gelişimine büyük katkılarda bulunmuş bir çok değerli isimle tanıştırıyor. Onların üslupları ve yaşamları hakkında önemli bilgiler sunuyor. Hicabi Demirci, bu bilgileri uzun detaylı bir tarihsel anlatı sunmuyor, aksine görseli öne çıkarıyor. Karikatür sanatına dair önemli tarihsel bilgileri rafine edilmiş bir şekilde okuyucuya sunuyor.

Mizahın gücü

Hicabi Demirci, kitap boyunca bu mesleğin inceliklerini, mizahın etki gücünü, görsel olarak düşünmenin öneminden de bahsediyor. Mizahın hem bir zekanın ürünü hem de zekanın gelişimine nasıl katkılar sunduğunu belirtiyor. Bununla beraber mizahın bize olumsuz durumlarla nasıl başa çıkabileceğimizi hatırlatıyor ve daha da önemlisi mizah yeteneğine sahip insanların toplumsal değişime öncülük yapabilecek insanlar olduğunu söylüyor. Karikatürün bütün bu olumlu etkilerine rağmen, çoğu zaman siyasetçilerin kendi defolarını ortaya çıkarttığından ötürü karikatüristlerden hoşlanmadığını da kulağımıza fısıldamayı da ihmal etmiyor. Hicabi Demirci, böyle durumlarda genç karikatüristlere asla pes etmemeyi, inatla hakikati söylemelerini ve sanatlarını sürdürmelerini öneriyor.

Çizginin Çizgisi, özetle karikatüre yeni başlayanlar için karikatür sanatının inceliklerini, tarihini ve işlevlerini öğrenmek isteyenler için çok önemli bir yol gösterici. Özellikle size yol gösteren Hicabi Demirci gibi önemli bir karikatür sanatçısı olunca onun yol göstericiliğini dikkate almamak olmaz.

Can Öktemer – edebiyathaber.net (27 Eylül 2017)

Yorum yapın