“Yedi Diyar Geçidi 2”de maceranın temposu katlanıyor | Burak Soyer

Haziran 15, 2024

“Yedi Diyar Geçidi 2”de maceranın temposu katlanıyor | Burak Soyer

Samantha- Ella Bound’un dört kitaplık “Yedi Diyar Geçidi” serisinin ikinci kitabı “Yedi Diyar Geçidi 2 – Buzun Ötesinde Ormanın İçinde” okurla buluştu. Bir “gelişme” mahiyetinde olan roman, macera dozu katman katman artan kurgusuyla, yeni karakterleriyle ve mekânlarıyla bir an olsun durmayan temposuyla asıl hikâyeye hızlı bir giriş yapıyor.

Gençlere yönelik yazdığı kitapların yanı sıra “bir çocuk anlatıcıyla” yetişkinler için de yazan Samantha- Ellen Bound’un, dört kitaplık “Yedi Diyar Geçidi” serisinin ikinci kitabını kısa süre önce yayımladı. Daha önce olduğu gibi yine Genç Timaş’tan Mehir Kalmış çevirisiyle okurla buluşan “Yedi Diyar Geçidi 2 – Buzun Ötesinde Ormanın İçinde”, ilk kitapta çılgın kuzeni Ferd’ün damdan düşer gibi babaannesinin evine düşmesiyle atıldığı maceranın yenisini bekleyen Celeste’in “muradına” erişini, Samantha- Ellen Bound’un macera dozu katman katman artıran kurgusuyla, yeni karakterleriyle ve mekânlarıyla bir an olsun durmayan temposuyla asıl hikâyeye hızlı bir giriş yapıyor.

İlk kitaptaki destansı maceranın müsebbibi Ferd, bir süredir inzivaya çekilmiş. Kimseyle görüşmüyor, konuşmuyor, odasından çıkmıyor. Onun bu hallerine hem kişisel olarak hem de yeni maceraya atılma hevesini gerçekleştirmeyi beklediği için üzülen Celeste ve Esme, Ferd’ün emektar otobüsü Bonnie’yle yine aniden bahçelerine indiğini gördüklerinde havalara uçar. Zira Ferd, habersiz geldiğine göre Diyarlar arasında bir sorun vardır ve bu da yeni bir maceranın müjdecisidir.

Vaziyet de tam olarak böyle aslında. Diyarlar Geçidi’ndeki kaçak girişleri engellemekle görevli Ferd’ün anlattığına göre Diyarlar Geçidi’nde bir isyan meydana gelmiştir. Konuyla ilgili kimsenin net bir bilgisi olmasa da Ferd, her zamanki gibi bu kalkışmaya kimin neden olduğunu bulmak zorundadır. Elbette ekibi de onu bu macerada yalnız bırakmayacaktır. Bonnie’ye atlayıp isyanın patlak verdiği Orman Diyarı’na giden kafadarlar, saldırı haberini araştırmaya başlar. Ancak attıkları her adımda Orman’ın daha da içlerine girerler ve türlü türlü canavarlarla karşılaşırlar. Onlarla mücadele ederek yollarına devam etmek isteyen ekip, alt ettikleri her canavarla birlikte Orman’ın derinliklerine doğru ilerlerlerken farkında olmadan kendilerini çok daha büyük tehlikelerin beklediği Buzlar Diyarı’nda bulurlar. Burada hazırlıksız yakalanan macera timi, birbirlerinden aldıkları kuvvet ve yardımla Buzlar Diyarı’ndan kurtuldukları sırada bu defa daha kötü bir haberle sarsılırlar: Bir cadı taşı, onu, kötü emellerine alet etmek isteyenlerin eline geçme tehdidi altınadır ve ekip düşmanlarından önce onu bulmak zorundadır. Böylece yeni bir maceraya atılırlar ve hiç bilmedikleri, fazlasıyla tehlikeli düşmanlarını adım adım etkisiz hale getirerek, onlardan kurtularak cadı taşına sağ salim ulaşırlar…

Samantha- Ellen Bound, “Yedi Diyar Geçidi 2 – Buzun Ötesinde Ormanın İçinde”de, bir seriye uygun düşecek şekilde ikinci kitabı bir “gelişme” bölümüne çeviriyor. Büyük çoğunluğu diyaloglarla ilerleyen kitapta ekibin birbirine olan yakınlığını gözlemlemeyi mümkün kılan Bound, yine özellikle İskandinav mitolojisinden epeyce faydalanarak yeni canavarlar, yaratıklar ortaya çıkarıp maceranın “çeşnisini” bol tutuyor. Tam bitti derken, cadı taşının tehlikede olmasıyla birlikte yeni bir serüvenin kapılarını aralaması, bir anlamda kitabın öncülleri için ipuçları verirken diğer taraftan da ekip üyelerinden ve romanın esas kahramanlarından Celeste’in kendini sorgulamasına, dolayısıyla da olayların onun üzerinden döneceğinin habercisi görevini üstleniyor. İlk kitapta okurla bir “tanışma” içine giren Samantha- Ellen Bound, ikinci kitapta samimiyeti ilerleterek sadece ekibe değil, onların düşmanlarına da daha fazla pay biçerek hikâyeyi tek taraflı olmaktan çıkarıp geniş bir karakter skalasına yayıyor. “Yedi Diyar Geçidi 2 – Buzun Ötesinde Ormanın İçinde”, üçüncü kitabını merak ettirme güdüsünü, okurun içine fazlasıyla işlemeyi beceriyor.

edebiyathaber.net (15 Haziran 2024)

Yorum yapın