Yazmak Atölyesi Mart 2025 programı belli oldu

Mart 4, 2025

Yazmak Atölyesi Mart 2025 programı belli oldu

Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi, Mart ayında da edebiyat, felsefe, sinema, tiyatro ve daha pek çok sanatla iç içe  atölye ve söyleşi programıyla, katılımcılarını keyifli bir yolculuğa davet ediyor.

Mart ayı atölye programında, uzun zamandır beklenen, film eleştirmeni, yazar ve senarist Burak Göral ile Senaryo Yazmak atölyesi başlıyor. Sekiz hafta sürecek atölyede, olay örgüsü, karakter yaratma, yapı oluşturma, sinopsis ve tretman hazırlama, diyalog yazma, hikâyedeki durumları sahneleştirme konuları ele alınacak. Atölyenin son haftası, katılımcıların tamamlanan sinopsislerinin değerlendirmesi yapılacak ve proje dosyası hazırlamanın gerekleri üzerinde durulacak. Burak Göral ile Senaryo Yazmak atölyesi, senaryosunun tek sayfalık sinopsisini ve proje dosyasını oluşturmak isteyen her katılımcıyı bekliyor.

Strasbourg Marc Bloch ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe (lisans, yüksek lisans) okumuş, Jean Moulin Lyon III Üniversitesi’nde “Ortaklık” (Communauté) üzerine siyaset felsefesi doktora çalışması yürütmüş. Uzun süredir yayıncılık dünyasında çevirmen, editör ve danışman olarak faaliyet gösteren, özellikle felsefe alanında Fransızca ve İngilizce’den seksenden fazla kitabı Türkçeye kazandırmış olan Murat Erşen, Felsefe Buluşmaları ve Duyguların Felsefesi atölyeleriyle Mart ayında da Yazmak Atölyesi’nde. Dört hafta sürecek Duyguların Felsefesi  atölyesinde, umut, özgürlük, mutluluk, zalim iyimserlik temalarını odağa alınacak.

Feminist, mimar ve yazar Simla Sunay dört hafta sürecek Göze Batan Öyküler: Öyküde Biçim ve Deney atölyesiyle Yazmak Atölyesi’nde. Atölye programınında Ayfer Tunç’un “Evvel Otel”, Hulki Aktunç’un “”Bir Yer Göstericinin Hayatı”, Ahmet Büke’nin “Cazibe İstasyonu”, Sevim Burak’ın “Yanık Saraylar” eserleri odağa alınacak.

Geçtiğimiz aylarda Rus, İrlanda, Arjantin ve Norveç edebiyatını ele alan Edebiyatla Dünya Turu, Mart ayında İtalya Edebiyatı’nı konu alıyor. İtalya Edebiyatı, Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden “Cesare Pavese’nin Ay ve Şenlik Ateşleri Roman İncelemesi” adlı lisans teziyle mezun olan “Romantik Manzoni’nin Aydınlanmacılığa Yaklaşımı” teziyle Yüksek Lisans derecesini ve “Umberto Eco’nun Gülü Adı adlı Yapıtında Yer ve Zaman Bağlamında Orta Çağ Etkileri” tez çalışmasıyla doktor unvanını alan, 2002 yılından bu yana İtalyan Edebiyatının seçkin yapıtlarını dilimize kazandırmaya devam eden Yelda Gürlek’ten dinlenecek.

“Bir yazar, roman kahramanlarını nasıl yaratır?”, “Yarattığı kahramana kendi karakterinden, yaşamından neler katar?” sorularından hareketle yazar ve roman kahramanı arasındaki ebeveyn – evlât ilişkisinin ele alındığı Pelin Gökçeel ile Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesinin Mart programının ilk haftasında “Bir Roman Kahramanı Olarak Oğuz Atay”, ikinci haftasında ise “Yazarına Çekmiş Bir Roman Kahramanı: Hikmet Benol”  başlıkları konu edilecek.

Geçtiğimiz aylarda ilk iki dönemini tamamlayan, tiyatronun bugünkü ihtiyaçlarına uygun metinler oluşturmayı hedefleyen Oyun Yazarlığı Atölyesi Mart ayında, Oyun Yazmak başlığıyla üçüncü dönemine başlıyor. Bu dönemde katılımcılar kendi oyunlarını yazarak metnin son halini teslim edecekler. Tamamlanmış bir metnin, tiyatrolar ve ekiplere nasıl ulaştırılacağı konusunda yönlendirici fikir alışverişi gerçekleştirecekler. Oyun Yazarlığı atölyesi Attila İlhan En İyi Roman Ödülü ve 2023’te Notre Dame de Sion En İyi Roman Ödülü’ne layık görülen oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar rehberliğinde gerçekleşiyor.

Çağdaş dünya edebiyatının nitelikli örneklerinin okunup incelendiği, ​​eserin bütünü bölüm bölüm incelenirken öne çıkan nitelikler üzerinden tartışmaların üretildiği, hem eleştirel hem de çok yönlü bir yaklaşımla, yazarın tavrına, yaratım aşaması ve sanatsal kaygılarına ışık tutulduğu, ayın son toplantısının kapanışında, katılımcıların da önerileriyle, yenilikçilik, güncellik ve yetkinlik gibi kıstaslar göz önüne alınarak sonraki ayın yeni kitaplarının seçildiği Cem Alpan ile Çağdaş Edebiyatı Okumak atölyesinde bu ay, günümüz İngiliz edebiyatının dikkat çeken yazarlarından Gwendoline Riley’nin, “Hayaletlerim” adlı kitabı ve Angolalı yazar José Eduardo Agualusa’ya ait “Bukalemunlar Kitabı” romanı ele alınacak.

Yazmak Atölyesi söyleşi programında yine oldukça değerli isimleri sevenleriyle buluşturuyor.

Film eleştirmeni ve senarist Burak Göral’ın Mart konuğu Gişe Memuru, Sarmaşık, Kelebekler gibi uluslararası ödüllü filmleriyle tanınan yönetmen ve senarist Tolga Karaçelik. Bağımsız sinemada özgün kalabilmenin yollarının, Türkiye’de ve dünyada film üretmenin dinamiklerine kadar geniş bir perspektiften ele alınacağı söyleşide, Karaçelik’in kendine özgü sinema dili, hikâye anlatımındaki sıra dışı yaklaşımı ve karakter yaratımındaki özgünlüğü masaya yatırılacak. Sinemasında mizahın ve melankolinin iç içe geçişi, festival yolculukları, senaryo süreçlerinde yaşanan kırılma anlarının ele alınacağı Tolga Karaçelik ile Sinema Üzerine söyleşisi sinemaseverleri bekliyor.

Her ay tiyatronun değerli isimlerini tiyatroseverlerle buluşturan, Elif Karadağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Bağımsız Tiyatro Buluşmaları’nın Mart ayı konuğu, Martı, İfigenya, Alice Müzikali, Aydınlık Evler, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Afife gibi projelere imza atmış yönetmen Serdar Biliş. Söyleşide, Biliş’in yönetmenlik anlayışı, sahneleme sürecinde izlediği yaratıcı yollar ve tiyatroda anlatım biçimlerine getirdiği yenilikler, klasik eserleri çağdaş bir bakış açısıyla sahneye taşıma süreci, günümüz estetiğiyle nasıl yorumladığı, müzikal tiyatro deneyimleri ve sahne tasarımına yaklaşımı da ele alınacak. Bağımsız tiyatroların karşılaştığı zorluklardan, Türkiye’de tiyatronun geleceğine dair düşüncelerine kadar uzanacak söyleşiye tüm tiyatroseverler davetlidir.

Türk Pop Müziği’nin en özel seslerinden, 70’li ve 80’li yıllarda Türkiye’de popüler müziğin öncülerinde biri olan ve usta yorumculuğuyla birçok albüm çıkarmış; Beni Benimle Bırak, Ben Gene Sana Vurgunum, Melankoli, Cambaz, Mahmure ve Yasaksa Yasak gibi şarkılarıyla unutulmazlar arasına giren Nükhet Duru, Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri’nin Mart ayı konuğu olacak. Başta Altın Plak olmak üzere çok sayıda ödül sahibi Nükhet Duru, Yazmak Atölyesi’nde sevenleriyle buluşacak.

Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nda yazar, gazeteci ve sosyolog Oya Baydar bizlerle olacak. Oya Baydar’ın sevenleriyle buluşacağı bu kıymetli söyleşinin moderatörlüğünü yazar ve editör Mustafa Çevikdoğan üstlenecek. Çevikdoğan’ın moderatörlüğündeki bir diğer söyleşimiz yazar Hikmet Hükümenoğlu’yla yeni kitabı “Sonra Gözler Görür” üzerine gerçekleştirilecek.

Taçlı Yazıcıoğlu ile yeni romanı “İncirlik Yazı” üzerine gerçekleştirilecek söyleşinin moderatörlüğünde, roman kuramı üzerine kitaplarıyla tanınan Prof. Dr. Zekiye Antakyalıoğlu yer alacak.

İlkay Yıldız ile altı bölüm ve on iki öyküden oluşan yeni kitabı “Dünyanın Yan Etkileri” üzerine gerçekleşecek söyleşinin moderatörlüğünde ise Betül Özberk’i dinleyeceğiz.

Tüm edebiyatseverleri bekleriz.

ATÖLYELER

Simla Sunay ile GÖZE BATAN ÖYKÜLER: ÖYKÜDE BİÇİM VE DENEY

02 – 23 Mart Pazar Saat 20.00 – 21.30 (Online)

Yelda Gürlek ile EDEBİYATLA DÜNYA TURU – İTALYA

04 – 25 Mart Salı Saat 19.30 – 21.00 (Online)

Pelin Gökçeel ile YAZARINA ÇEKMİŞ ROMAN KAHRAMANLARI: OĞUZ ATAY & HİKMET BENOL

06 – 13 Mart Perşembe Saat 19.30 – 22.00 (Online)

Zeynep Kaçar ile OYUN YAZARLIĞI 3. DÖNEM: OYUN YAZMAK

16 Mart  – 13 Nisan Pazar Saat 13.00 – 15.00 (Yüz Yüze) (Mart / Nisan)

Burak Göral ile SENARYO YAZMAK

17 Mart – 12 Mayıs Pazartesi Saat 19.30 – 21.30 (Yüz Yüze & Online) (Mart / Nisan / Mart)

Murat Erşen ile DUYGULARIN FELSEFESİ

26 Mart – 16 Nisan Çarşamba Saat 19.30 – 21.00 (Yüz Yüze & Online)

Murat Erşen ile FELSEFE BULUŞMALARI

20 – 27 Mart Perşembe Saat 19.30 – 21.30 (Yüz Yüze & Online)

Cem Alpan ile ÇAĞDAŞ EDEBİYATI OKUMAK

20 – 27 Mart Perşembe Saat 19.30 – 21.00 (Online)

(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)

SÖYLEŞİLER

Yazar Buluşmaları: Taçlı Yazıcıoğlu – Moderatör: Zekiye Antakyalıoğlu

01 Mart Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Yazar Buluşmaları: İlkay Yıldız – Moderatör: Betül Özberk

02 Mart Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Yazar Buluşmaları: Oya Baydar – Moderatör: Mustafa Çevikdoğan

09 Mart Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: Serdar Biliş – Moderatör: Elif Karadağ

15 Mart Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri: Nükhet Duru

16 Mart Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Tolga Karaçelik ile Sinema Üzerine

Tolga Karaçelik ve Burak Göral

22 Mart Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Yazar Buluşmaları: Hikmet Hükümenoğlu – Moderatör: Mustafa Çevikdoğan

23 Mart Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

DETAYLI BİLGİ İÇİN

www.yazmakatolyesi.com

[email protected]

0533 812 65 60

0530 118 50 21

edebiyathaber.net (4 Mart 2025)

Yorum yapın