Yazarın Odası: Varlık Ergen | Meltem Dağcı

Eylül 7, 2023

Yazarın Odası: Varlık Ergen | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Varlık Ergen’i, Edebiyatist Yayınevi kurucusu Fatih Ayan ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Varlık, bildiğim kadarıyla yazacağı eserleri önce zihninde tamamlıyor. Zihninde her şey olup bittikten sonra oturup aralıksız yazıyor. Evinden başka bir yerde yazamaz diye biliyorum. Bu haliyle kulağa hoş gelse de bana göre bir yazar için yorucu bir süreç. Yazma edimi sürecinde notlar alınması ve adım adım ilerlenmesi daha kolay gibi. Varlık’ın kendi yolu bu şekilde diyebilirim.

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Ben daha çok Türk Edebiyatı üzerinde yoğunlaşmışken o çeşitli yabancı isimlere de meraklı diyebilirim. Varlık; Türk Edebiyatı’ında Didem Madak, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Orkun Uçar gibi isimleri severken yabancı yazarlardan Philip K. Dick ve F. Nietzsche hayranı. Zaten sosyal medyada yaptığı paylaşımlar da felsefe ve karanlık düşünceler odaklı oluyor.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Edebiyatist Yayınevinden Model Evren ve Sinestezi isimli iki romanı çıktı. Bu romanların yayına hazırlanış sürecinde her zaman yanında ve ulaşılabilir oldum. Türk Bilimkurgu Edebiyatı için çok önemli iki eserin yayına hazırlanış sürecinde editöryal açıdan fikir alışverişlerimiz oldu. Nihayetinde içimize sinen eserler ortaya çıktı. Şimdilerde ise Kara Dua isimli bir şiir kitabı üzerinde çalıştığını biliyorum. Fakat ne yazık ki yayıncılar ve yazarlar açısından çok zor bir döneme denk geldi. Ekonomik kriz hem okuru hem de biz yayınevlerini olumsuz etkiledi.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yukarıda söylediğim gibi önce zihninde planlar. Her şey derli toplu olunca bilgisayarının başına geçer ve elbette sadece geceleri yazar. Sessizlik ve karanlık onun vazgeçilmezidir. Sonrasında metal müziğe ve barok dönemine ilgisi var. Dinlenme anlarında bu eserlerle zaman geçirerek yazım sürecini ve ruhunu besliyor diyebilirim.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Yaz tatilini değerlendirmek adına Philip K. Dick öykülerine yeniden başlamıştı diye biliyorum.

edebiyathaber.net (7 Ağustos 2023)

Yorum yapın