Yazarın Odası: Suzan Bilgen Özgün | Meltem Dağcı

Haziran 29, 2023

Yazarın Odası: Suzan Bilgen Özgün | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Suzan Bilgen Özgün’ü, eşi Serdar Özgün ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını son aşamada salondaki masada, bilgisayarda yazar. Ondan önce, farklı yerlerde not defterine, okuduğu kitaba, cep telefonuna hızla notlar alır. Öykünün şekillenme aşamasında, kanepede oturup, yazma defterine yazar. Yazmanın yoğun döneminde, bilirim ki ruhu ve zihni herkesten uzaktır, kafasındaki karakterlerle konuşur, bazen yemek yemeyi bile unutur.

Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Çok beğendiği kitapları, yazarları benimle paylaşır. Pandemi öncesi hemen her hafta birlikte sinema rutinimiz de vardı. Şimdi evde devam ettiriyoruz. İkimiz de polisiye sevdiğimiz için yabancı polisiye dizileri birlikte izleyerek yorumlarız.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Fikir oluşum aşamasında ve yazmanın başında çok net bir paylaşım yapmaz. Sorduğumda, gülerek bitince görürsün, der. Öykü tamamlanınca muhakkak okutur. Gözden kaçan yazım hataları ve maddi hatalar varsa, onları fark etmemle mutlu olur. Eleştiriye açıktır. Bütün yazdıkları için fikrimi sorar ama özellikle erkek karakterlerin ağzından yazdığı öyküler için bir mantık hatası olmamasına dikkat eder.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazmaya oturmadan önce mutlaka çay demlenir ve sessizlik tercih edilir. Öyküyle ilgili önceden okudukları, aldığı notlar, yazma defteri masanın üstünde hazır edilir. Evvelki sene aramızdan ayrılan kedimiz Miniş, yazdıklarının büyük bir kısmına bazen yanı başında uyuyarak, bazen de meraklı gözlerle onu izleyerek eşlik etmiştir.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Kütüphanesi dışında yatak başucu, masa ve berjer koltuk hep kitaplarla doludur. Onların elinin altında olmasından mutluluk duyduğunu, söyler. Son gördüğüm kitaplar Vicdan ve Güzellik-Ercan Başer, Geçmişe Yolculuk-Stefan Zweig.

edebiyathaber.net (29 Haziran 2023)

Yorum yapın