Yazarın Odası: Seçil Hidayet | Meltem Dağcı

Şubat 23, 2023

Yazarın Odası: Seçil Hidayet | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Şair Seçil Hidayet’i, annesi Naylan Acar ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Seçil, şiir çalışmalarını çoğunlukla mutfak masasında yapar. Aslına bir çalışma odası ve bu odada geniş bir kütüphanesi var ama orada çalışmayı tercih etmiyor. Hem gün ışığının daha yoğun olması hem de evin daha merkezi bir yeri olduğu için mutfakta olmayı, dışarıyı görmeyi ve evin içindeki sesleri dinlemeyi seviyor. Haftalık bir çalışma programı yapıyor. O hafta okuyacağı kitapları seçer, bilgisayarı, defterlerini yanına alır ve mutfağa geçer. Çalışırken evin içinden kopmayı sevmediği için fazlaca eğlenceli anılarımız olabiliyor. Daha çok odaklandığı durumlarda söylediklerimizi duymaz, yanlış anlar ya da hatırlamaz. Her söylediğimize dinliyormuş gibi kafa sallar, evet der. Dışarı çıktığımızda ya da bir kafede otururken kısa süreli birilerine ya da bir nesneye dalıp gider. İlk zamanlar tuhaf geliyordu hatta biraz da üzülüp kızıyordum. Ama zamanla alıştım. Şimdi aynı durumlar yaşandığında gülümsüyorum.

Kızınızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Okuduğumuz romanları birbirimizle paylaşırız. Okuma zevklerimiz farklı olsa da etkilendiğimiz yazarları, kitapları anlatırız. Konu, karakter ve duygu üzerine konuşuruz. Kitaplar ve şiir üzerine konuşmaktan çok mutlu olur, anlatmayı sever. Okuduğu ve ilham aldığı şairler hakkında konuşmaktan keyif alır. Şiir yazan arkadaşları ve hocaları, ortamları hakkında konuşuruz, bazen de onların şiirlerini okur, sohbet ederiz.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Şiirlerini yazdıktan sonra hem bana hem babasına gönderir. Şiir üzerine ne düşündüğümüzü ve hissettirdikleri hakkında soru sorar. Sadece, tek başına güzel dememiz ya da yazmamız yetmez. Neden güzel üzerine soru sorar? Sizi etkileyen kısmı hangi bölümü oldu? Verdiği duygu mu? Konusu mu? Ya da içinde geçen bir kelime mi?

Onun sorduğu bu sorularla, bizde şiir üzerine  yorum yapmayı öğrendik. Sadece güzel yazarsak bozuluyor.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Seçil, pratik ve programlı biridir, düzeni sever. Onun için sadece çalışma masasının değil, tüm evin düzenli olması gerekir. Sabah çocukları okula gönderdikten sonra yürüyüşe çıkar, her sabah bir saate yakın köpeği Dante ile yürüyüş yapar. Eve döndüğünde ise kahvesini hazırlar ve çalışmaya oturur. Uzun süreli de bir yerde oturamaz, kalkar, tekrar dışarı çıkar. Eşyaları masadadır ama o hareket halinde olmayı sever, aklına geldiğinde telefona ya da yanında yazabileceği ne varsa oraya not alır. Sonra bilgisayarda birleştirir.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Aynı anda birkaç kitap okuduğu için hatırlamak da zor oluyor. Dışarı çıkarken yanına aldığı kitaplar var. Farklı zaman ve yere göre yanında kitap götürür. Sabahları daha çok şiir ve araştırma kitapları okur, şiir okuyarak çalışmaya başlar. Gülten Akın çok sevdiği için Gülten Akın kitapları yanındadır. Bir nevi uğur gibi hep masada vardır onlar.  Akşamları ise bu ara Ayfer Tunç ‘Suzan Defter’ kitabını görüyorum.

edebiyathaber.net (23 Şubat 2023)

Yorum yapın