Yazarın Odası: Petek Sinem Dulun | Meltem Dağcı

Ağustos 6, 2020

Yazarın Odası: Petek Sinem Dulun | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Petek Sinem Dulun’u, eşi şair Murat Üstübal ile konuştuk.

1)Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genelde çalışma odasında yazar, laptopu her an açıktır. Mutfakta yemek yaparken hızlı adımlarla çalışma odasına yönelebilir. Kahvesi oturma odasında soğumaya terk edilmiş olabilir, hiç fark etmez. O çalışma bitmeye yazgılıdır artık. Gece yarısı yataktan kalkıp heyecan ve tutkuyla çalışma odasında alabilir soluğu. Bir keresinde üç farklı odada üç dolu kahve fincanı bulmuştuk. Hangisinin son sıcak kahve fincanı olduğunu anlamamız epey zaman almıştı!

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Eşimle yoğun bir alışverişimiz söz konusu. Yeni çıkan kitapları mutlaka güniçi konuşuruz. Okuduğumuz kitapları birbirimize tanıtır ve öneririz. Edinilmesi gereken kitaplarla ilgili ortak liste hazırlarız. Yazdıklarımızı daha hiçbir okuyucu görmeden önce birbirimizle paylaşır, metin ile ilgili düşünce ve önerilerde bulunuruz. Varsa metne yararı olacak kaynak kitapları mutlaka konuşuruz.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Eşimin yazdığı metinlerin konusu ve üslubuyla ilgili hiçbir ön konuşma yapmayız. Petek, yazdığı şiir ve yazılar ortaya çıktıktan sonra benimle paylaşır metinlerini. Haliyle, metnin biçimi ve nadiren de üslubu üzerine fikrimi beyan ederim. Çoğunlukla eleştirilerim metnin omurgası ve kurgusu üzerine olmaz. Daha çok ayrıntılar ve okur açısından anlaşılırlık zemini konusunda olur. Fikir ve önerilerim şiir söz konusu olduğunda bir uzman görüşü kıvamında olsa da düzyazı edebi metinler için daha çok okur bakışı düzeyindedir.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Petek yazarken mutlaka kahve içer, çoğunlukla o kahveler masasında ve değişik odalarda soğumuş halde bulunsa da onun en önemli ritüelidir kahve. Yazdığı metinleri sesli olarak okuduğuna şahit olurum, sanırım bu da ikinci bir ritüeldir Petek için. Yazma aşamasında içe kapanır genellikle, suskunlaşır. Başka bir gezegende nefes alıp verir gibidir.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Elinde son gördüğüm kitaplar; Sessizin Payı-Nurdan Gürbilek, Değillik Orkestrası-Alptuğ Topaktaş, Nabız Kayıt-Anita Sezgener.

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2020)

Yorum yapın