Yazarın Odası: Oğulcan Kütük | Meltem Dağcı

Ağustos 3, 2023

Yazarın Odası: Oğulcan Kütük | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Şair Oğulcan Kütük’ü, arkadaşı Emre Doğan ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Dışarıda yazmaz, evde yazar. Evin içinde olmayı sever. 

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Doğrusunu isterseniz doğrudan okuma-yazma üzerine, şu kitabı okudum kitapta şunlar şunlar anlatılıyordu gibi bir paylaşım içerisinde değiliz. Çoğu zaman gündelik şeylerden, o sıralar hayatımızdaki temalardan bahsederiz, yani yaşamlarımızın hareketleri konumlarını birbirimize atarız. Belki de bu soruyu doğru cevaplayacak kişi ben değilimdir çünkü Oğulcan’la yalnızca edebiyat üzerinden gelişen bir bağımız yok. Her şeyden evvel dostuz biz. Bu da kurduğumuz ilişkiyi bir değil birçok ara kesite sahip kılıyor. Fakat yazı-okuma içinde bir paylaşım olarak göreceksek şunu söyleyebilirim: Konuştuklarımızın referansı çoğunlukla yazı-okuma oluyor. Ailelerin bu içe doğru çökme meselesini Thomas Mann iyi anlatır, Sessiz Ev’deki Faruk vardı ya onun gibi birini düşün, Nurdan Gülbilek’in evden kaçmak diye tabir ettiği de aşağı yukarı böyleydi, gibi şeyler.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazarken öneri/fikir almaz. Yazdıktan sonra şiiri atar, bir baksana nasıl olmuş der, üzerine konuşuruz. Sonra kendi aklına yatan biçim hangisiyse o şekilde yayınlar. Bir başka biçim olarak da, şu konuda bir şeyler okumak/izlemek istiyorum ne var, diye sorar. Hepsi bu kadar.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Bu sorunun cevabını gerçekten bilmiyorum. Ben de hiç sormamışım, hayret. Ama sabahları yazdığını biliyorum. Erken bir saatte uyanıp kahve içtikten sonra yazıyor genelde. Böyle söyleyince de çok şey oldu hahaha. 

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

 Marc Auge – Unutma Biçimleri elindeydi en son. Osman’ı (Ayfer Tunç) tekrar okumak istiyorum diyordu bir de.

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2023)

Yorum yapın