Yazarın Odası: Nefise Abalı | Meltem Dağcı

Aralık 1, 2022

Yazarın Odası: Nefise Abalı | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Nefise Abalı’yı, eşi Bahadır Alkaç ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Nefise yazılarını evde yazar. Kişisel dizüstü bilgisayarı ile yazdığı için bir sabit bir odası yoktur, ama çalışma odasında daha rahat ettiğini biliyorum. Bilgisayarını masa başında değil kucağında kullanır. Nefise aynı zamanda öğretim görevlisi. Öğrenci ödevlerini de kişisel bilgisayarında okur. Ödevleri okuyacağını söyler ve evdeki kimi işlerle benim ilgilenmemi ister. Ben de onu ödev okumak yerine öykü ya da şiir yazarken yakalarım. Bu konu aramızda hoş bir tartışma konusudur.

Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Eşim kimi zaman bana öyküleriyle ilgili fikrimi sorar. Bunun için gerekirse bana öyküyü hızlıca özetler (kısaysa okur). Genelde öykünün yaratıcılığı üzerine konuşuruz. Bazen de dili ve tekniği üzerine benimle konuşur, ama teknik kısımlarında sohbetimiz monoloğa döner. Çoğu zaman aynı noktada buluşuruz, ama arada farklı düşündüğümüz ve tatlı tatlı tartıştığımız durumlar da olur.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazdıklarını bana okutur, beğenip beğenmediğimi sorar. Olumlu eleştirilerime bir şey demez, ama olumsuz eleştirilerimde beni ikna etmeye çalışır. Bir süre sonra taraflardan biri pes eder. Ben pes etmiş olsam bile eleştirilerimi dikkate alır ve ihtiyaç duyarsa değişiklik yapar.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Nefise Türk kahvesi içmeden çalışmaz. Daha doğrusu çalışamaz. Ayrıca kafasını toplamak için evin de toplu olması gerekir. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce evi toplar. Sonra kendisine duble Türk kahvesi yapar. Diyette değilse yanına küçük bir çikolata alır. Kahvesini içmeye başlar, ama çalışmak için bitmesini beklemez.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Aynı anda 3-4 kitap okur. Onları üst üste koyup hangi odada çalışacaksa oraya taşır. Şimdi baktım da, Zeynep Kasap’ın Güzel Uyu kitabı, Neriman Ağaoğlu’nun Eflatun Zamanlar’ı, Julia Cameron’un Sanatçının Yolu, İsmail Gezgin’in Sanat’ın Mitolojisi ve kendisinin yeni çıkan kitabı Havva’nın Düşü vardı.

edebiyathaber.net (1 Aralık 2022)

Yorum yapın