Sema Günaydın Çınar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 2, 2021

Sema Günaydın Çınar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Ben aslında çocuk kitapları editörüyüm. 2011 yılında yayıncılık sektörüne ve çocuk kitaplarının büyülü dünyasına adım attığımdan beri hep çok severek yaptım işimi. İlkokul yıllarından bu yana da çok okuyan ve defterler dolusu şiirler, öykücükler, anılar vs. yazan biri olarak, özellikle çocuk kitaplarıyla dolu bu renkli çalışma hayatım süresince aklıma gelen fikirleri bir köşeye not almamla başlayan bir “yazı yolculuğu”na adım atmış oldum böylece. Sık kullandığım bir ifadeyle, aklımdaki fikirler beni gıdıklayıp durunca sözcüklerle kıkırdadım ben de… 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okuma yazma öğrenmeden önce annemin bana Ayşegül serisini okuduğunu hatırlıyorum. Sonra ilk okuduğum kitaplar da yine onlar oldu hatırladığım kadarıyla. Şimdi yeniden raflarda olup bizi geçmişe götüren Cin Ali serisi de yine ilk okuduklarımdandı. Ancak büyüsüne kapılarak okuduğum, beni çok heyecanlandıran, bu anlamda bende iz bırakan kitaplardan ilki Enid Blyton’ın Gizli Odanın Esrarı kitabıdır ki çocukluk yıllarımda okuduğum tüm kitaplarımı hep benden küçüklere vermiş biri olarak onu kimselere verememiştim. Hâlâ da saklarım. Bir diğeri de Küçük Vampir serisi… Büyük bir heyecan ve iştahla okuduğumu hatırlıyorum her bir kitabı, peş peşe.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Çok sevdiğim, dönüp dönüp okuduğum bazı kitaplar için söyleyebilirim bunu. Kurbağa ve Murbağaserisi mesela ya da Kumkurdu… Ancak okumayı bitirir bitirmez Bunun Adı Findel için “Keşke bu kitabı ben yazsaydım,” dediğimi hatırlıyorum. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Mutluluk Bir Tilkidir’i okudum en son. 2018 The White Ravens kataloğuna da seçilen, özellikle çizimlerini, detaylarını, “satır aralarını” beğendiğim bir kitap oldu. Çocuklarla, “Mutluluk nedir, yeteri kadar mutlu olmak diye bir şey var mı?” gibi sorular ve arkadaşlık üzerine sohbet etme imkânı veren tatlı “turuncu” bir kitap. 

edebiyathaber.net (2 Haziran 2021)

Yorum yapın