Yazarın Odası: Ethem Baran | Meltem Dağcı

Haziran 18, 2020

Yazarın Odası: Ethem Baran | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Ethem Baran’ı, eşi Güleren Baran ile konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Notlarını aldığı küçük defterleri vardır, onları her daim yanında taşır. Notlarını aldıktan sonra odasına çekilir. Sessizleştiği anlarda bir şeyler çıkacağını bilirim. Günlerce, yaşamıyormuş gibi, yanımızda değilmiş gibi dolanır. İşte o zaman anlarız ki yazma sürecinde.

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Bana, okuyacağım kitaplar üzerine önerilerde bulunur. Benim hoşlandığım tarzdaki kitapları benim için alıp getirir. Bu tarz kitapları okumaz, beni de eleştirir. Okumamı istediği kitaplar hakkında görüşlerimi sorar.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazılarının içeriğinden ziyade kitap ismi, kapağı ve zaman zaman bazı karakterlerin isimleri konusunda fikir alışverişinde bulunduğu olur. Farklı yörelerde doğup büyüdüğümüz için Karadeniz yöresi, oranın kültürel özelliklerine ilişkin ayrıntılar, daha çok da dili konusunda görüşlerimi sorar.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Defter tutmayı sever. Dolmakalem meraklısıdır. Yanında her zaman küçük ajandalar, defterler taşır. Dolmakalemle notları alır, daha sonra bilgisayara geçirir onları. Yazarken çay içer. Günde bir kez de Türk kahvesi. Yazdığı metnin içeriğine göre müzik seçimi yapar. Buna göre bozlak, klasik müzik, türkü, özgün müzik dinler. Her gün bilgisayarında, masasının başındadır. Yazıyor, araştırıyor, okuyor ya da film izliyor olabilir. Bir gün oturduğu koltuğa yapışmış halde onu bulacağımı düşünüyorum.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Ethem öncelikle çok iyi bir okurdur. Elinde aynı anda birçok kitap olur. Mutfakta, balkonda, yatak odasında, oturma odasında pek çok kitap aynı anda bulunur. Her yerde okuyabilir; ses, gürültü fark etmez onun için. Zaman zaman aynı kitapları tekrar okuduğunu görürüm. En son elinde gördüğüm kitaplar: Julio Cortazar Bütün Öyküleri, Nurdan Gürbilek İkinci Hayat, Horacio Castellanos Moya Yılanlarla Dans, Bohumıl Hrabal Gürültülü Yalnızlık, Janette Winterson Sanat Başkaldırır, Kelly Link Belaya Bulaş

edebiyathaber.net (18 Haziran 2020)

Yorum yapın