Yazarın Odası: Engin Belki Yıldırım | Meltem Dağcı

Eylül 28, 2023

Yazarın Odası: Engin Belki Yıldırım | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Engin Belki Yıldırım’ı, eşi Ayşem Seval-Yıldırım ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Bu konuda taban tabana zıttız. Ben çalışırken yatakta, koltukta kucaklıkla yani tam anlamıyla “laptop” kavramını benimserken Engin bilgisayar başına çalışma masasında geçmeyi tercih eder.

Eşinizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Okuduklarımız üzerinden sohbet etmek en sevdiğimiz şeylerden biri. Bazen o gün rast geldiğimiz bir “trivia” bazen de okuduğumuz bir edebiyat metni üzerinden bir şeyler paylaşmak çok heyecan verir ikimize de. Ara sıra benim öğretmen dürtüm baskın gelip çenem düştüğü olur ama Engin çok kibar ve tatlı bir dinleyici olduğu için sabırla dinler ve sonunda karşılıklı sohbete geri döneriz. Birbirimizden yeni bir şey öğrenmek çok heyecan verir.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

İlk tanıştığımız günden beri yazdıklarını bana okuttu hep. Daha yeni tanışmıştık ve yazdıklarından bir iki tanesini okumam için gönderdi. Ben de aldım elime kalemi… Akademisyenlikten ötürü bir metni kalemsiz okuyamamak sanırım mesleki deformasyon. Öğretmen olmanın verdiği alışkanlıkla gayet ayrıntılı bir geri bildirim vermişim farkında bile olmadan. O gün bu gündür Engin’in yazdıklarını okuyorum. Onlar hakkında bazen metnin kurgusu ve karakterleri, bazen de biçimi konusunda fikirlerimi dinler ve önerilerimden aklına yatanları uygular.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Ritüel değil de yazarken çok yoğun konsantre olduğu için konsantrasyonunu bozacak bir dış etken olmamasına ihtiyacı oluyor. Ben de Engin yazmaya başladığı zaman mümkün olduğunca dikkatini dağıtacak bir şey olmaması için çabalıyorum. Bazen uykudan uyandığında tek kelime etmeden doğruca bilgisayar başına gidip aklındakini yazar, bazen yatmadan önce aklına bir şey gelmiştir doğruca masa başına oturup başlar yazmaya.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Engin eline ne geçse okur. Basılı da online da… Çokça online edebiyat dergisi, fanzin vb. takip ediyor ama bir yandan da Uçak ve Helikopter Teknisyeni El Kitabı gibi bir metin okuyor olabilir. Fantastik edebiyattan komplo teorilerine, dinler tarihinden tiyatro ansiklopedisine elinde her türlü okunacak malzemeyi görebilirsiniz. Bu aralar sürekli yeni yerli ve yabancı yazarların kitaplarını alıyor eline ama bazılarının çevirisindeki bazılarının da dili kullanışlarındaki aksaklıklardan ötürü tekrar tekrar kült diyebileceğimiz metinlere döndüğünü görüyorum. Mesela dün kütüphaneden LeGuin’in Atuan Mezarları’nı çekmiş çantasına atıyordu.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2023)

Yorum yapın