Yazarın Odası: Dilruba Yıldız | Meltem Dağcı

Temmuz 15, 2021

Yazarın Odası: Dilruba Yıldız | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Dilruba Yıldız’ı, babası Halil Yıldız ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Genelde kendi odasında bilgisayarı başında gece herkes çekildiğinde yazar, bazen annesi temizlik yaparken kenardan köşeden, dışarıdayken not almış olduğu küçük kâğıtları bulur ve masasına bırakır. Yazarken değil de yaşarken bir anda odasına gidip bişeyler karalamaya başlar biz ilham geldiğini anlarız ve hiç müdahale etmeyiz, birde arada gelir bilmediğimiz yerden sorular sorar örnek olarak; “Sizce adliye sarayına nasıl ceset sokabilirim ve asabilirim?” gibi, ya da “Bir yakınınız katil çıksa nasıl tepki verirsiniz?” gibi.

Kızınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Ben şiir okumayı çok severim Cemal Safi – Abdurrahim Karakoç – Necip Fazıl Kısakürek şiirlerini çok okurum kızıma da düz yazılarına katkı sağlayabilecek şiir örnekleri atarım. Bazen izlediğim dizi ve filmlerden vurucu olan sahneleri veya fikirleri öneri olarak gönderirim.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Ooo bu konuda çok acımasızımdır, özellikle de yazdığı şiirler konusunda. Edebiyata olan yatkınlığım ve sevgimden ötürü mutlaka fikrimi alır, beğenmediysem “sil bunu hiç güzel olmamış akıcılığı yok sürüklemiyor, beni içine çekip hayalden hayale götürmüyor” derim ve üzerinde beraber istişare ederiz dikkatinizde kaçmamıştır romanında devrik cümleleri pek çok yerde kullanmıştır, şiire olan sevgimizin rolü vardır kısacası birazda benim yüzümden olmuştur diyebiliriz.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Bilgisayar başında yazarken kulağında devamlı kulaklıkla müzik dinlediği asla rahatsız edilmemesi gerektiğidir, birde eğer ayakta sağa sola volta atıyorsa mutlaka yazacağı bir bölümde tıkanmıştır ve çözüm arıyordur diyebilirim.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Yeni kaleme almaya başladığı roman için okuma listesi oluşturdu, İstihbarat ve Kutadgu Bilig adlı kitapları okuyor şu anda.

edebiyathaber.net (15 Temmuz 2021)

Yorum yapın