Yazarın Odası: Ayşe Özlem İnci | Meltem Dağcı

Nisan 8, 2021

Yazarın Odası: Ayşe Özlem İnci | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Ayşe Özlem İnci’yi, arkadaşı Eylem Arslan ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Özlem için yazılarını şurada  değil de şuralarda yazar diyebilirim. Bilgisayarı ya da defteri varsa mekan pek de fark etmez,  hatta taksideyken cep telefonunda bir öykünün taslağını yazdığını biliyorum. Evde genelde geceleri, sabaha karşı yazar. Evde yazarken tek başına bir odada olmayı tercih eder.  Muhtemelen ütü masasında yazıyordur. Gerekçesi  çalışırken vücut duruşunun açısı değişirken ütü masasının kendisine eşlik edebilecek kullanışta olmasıdır. Gündüzleri de kafelerde yazarken denk gelebilirsiniz Özlem’e.

Arkadaşınızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Genelde ben kendisine okuduklarımdan ya da Özlem’in de ilgisini çekebileceğini düşündüğüm izlediklerimden bahsederim. Özlem de okuduklarından, yazarın bir durumu ya da duyguyu nasıl anlatabildiğine kafa yorup, metindeki o paylaştığı bölüme hayranlığından bahseder ya da yazdığı bir bölümü paylaşır. Birlikte yürüyüş yaparken o an aklına gelen şeyi önce sesli düşünür  sonra hemen telefonuna not alır.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Kendisine fikir vermek değil de, benimle paylaştığı metnin ya da düşüncenin bendeki karşılığını merak eder. Ben de duygu ve düşüncelerimi paylaşırım. Bunun üzerine metne göre  kimi zaman uzun kimi zaman kısa sohbetler ederiz.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazının başına oturmadan evvel yürüyüş yapar. Gece vakti bile metnin başlangıç aşamasındaysa evin içinde yürümeye başlar. Yazıda ilerledikçe, üzerinden geçiyorsa da daha çok klasik batı müziği dinler.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Son zamanlarda okuduğundan bahsettikleri Biri Sizi Bulmaya Çalışıyor, Marc Augé, Cicim, Collette, Sanatın İnsansızlaştırılması ve Roman Üstüne Düşünceler, Jose Ortega y Gasset.

edebiyathaber.net (8 Nisan 2021)

Yorum yapın