Yazarın Odası: Attila Şenkon | Meltem Dağcı  

Nisan 2, 2020

Yazarın Odası: Attila Şenkon | Meltem Dağcı  

Fotoğraf: Neslihan Karayakaylar Tamyaman
Fotoğraf: Neslihan Karayakaylar Tamyaman

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Attila Şenkon’u, eşi Ferhan Şenkon ile konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Kâğıt ve kalemi olduğu sürece her yerde, her koşulda yazabilir. Cumartesi Anneleri’ne yakılmış bir ağıt roman olan ‘Telef’in pek çok bölümünü park ve meydanlarda; son romanı ‘Yalan Satıcısı’nın neredeyse tamamını, roman orada geçtiği için Ankara’nın kırk yıllık birahanesi Kıtır’da yazmıştır. Henüz nişanlıyken sokakta yürüdüğümüz bir gün birden bire beni durdurup o an aklına gelen bir cümleyi sırtıma koyduğu bir parça kâğıt parçasına yazışını hiç unutmam.

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Onunla birlikte kitabevlerine ve kitap fuarlarına gitmeyi severim. Okuyup beğendiği kitapları bana da önerir. Bitirdiğimde onlar üzerine tartışırız. Bu yıl, ilk kitabı ‘Her Gün Perşembe Olsa’nın otuzuncu yılı. Kitap nisanda İletişim Yayınları tarafından yeniden yayımlanacak. Şu günlerde en çok bu kitapta yer alan eski öyküleriyle ilgili şeyler paylaşıyoruz.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazdıklarını bitmeden ve içine sinmeden asla okutmaz. Yayınevine teslim etme aşamasına gelince ilk okuyan kişi ben olurum. Ne düşündüğümü samimiyetle söylememi ister. Düşüncemi belirtirim ama öneri de bulunmam.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

 Yazdığı roman ya da öykünün içeriğiyle ilgili müzikler dinlemeyi sever. ‘Yalan Satıcısı’nı yazarken durmadan Nilüfer dinliyordu. Bugünlerde yazdığı romana ise Müzeyyen Senar şarkıları eşlik ediyor. En çok da ‘Kimseye Etmem Şikâyet’.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz? 

Son günlerde Sevgi Soysal’ın yarım kalan romanı ‘Hoş Geldin Ölüm’ elinden düşmüyor. Başucundan ise Yapı Kredi Yayınları’nın Delta serisinden çıkan Gülten Akın’ın ‘Bütün Eserleri’ ile Füruzan’ın ‘Toplu Öyküler ve Romanlar’ ciltleri eksik olmaz. Ders kitabı gibi sık sık açıp bölümler okur onlardan.

edebiyathaber.net (2 Nisan 2020)

Yorum yapın