Yazar ve aktivist Rebecca Solnit kadınların temel meselelerini geniş bir açıyla ele alıyor

Mayıs 12, 2022

Yazar ve aktivist Rebecca Solnit kadınların temel meselelerini geniş bir açıyla ele alıyor

Rebecca Solnit’in Tüm Soruların Anası adlı kitabı, Elif Ersavcı çevirisiyle Siren Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tüm Soruların Anası, Solnit’in mizojiniye dair makalelerini bir araya getiriyor. Kadınları üreme yetisi üzerinden tanımlamakta direten toplumsal dinamikleri ele alan Solnit, edebiyat kanonunu şekillendiren eril saplantıdan tecavüz şakalarına uzanıyor ve hayatın her köşesinde maruz kaldığımız kadın düşmanlığını hedefe koyarak günümüzde kadınlık durumunu masaya yatırıyor.

İroni yüklü bu makaleler, tarih boyunca kadınları susturmaya yönelik pratiklerle dayatılagelmiş sessizliğe vurgu yapıyor ve sessizliği bozma, anlatma ve dinleme edimlerinin kazanımlarını öne çıkarıyor.

“Hikâyeler hayatımızı kurtarır ve hikâyeler hayatımızdır.”

Yazar hakkında

1961 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Connecticut eyaletinde dünyaya geldi; çocukluk ve gençlik yıllarını Kaliforniya’da geçirdi. Gazetecilik dalında yüksek lisans yaptığı UC Berkeley’den mezun olduğu 1984 yılından bu yana yirmiyi aşkın kitaba imza attı. Feminizm, iklim krizi, ekoloji, insan hakları ve aktivizm alanlarında yazdığı makale ve kitapların yanı sıra pek çok sivil toplum hareketinin içinde mücadele etmiştir. Utne Reader’ın ‘Dünyanızı Değiştiren 25 Vizyoner’ listesinde yer almış, Guggenheim bursunun yanı sıra kurmaca dışı metinleriyle Creative Capital Ödülü, Kirkus Ödülü, Windham-Campbell Ödülü ve ABD Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü gibi pek çok payeye layık görülmüştür. Türkçede daha önce Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar, Yol Aşkı: Yürümenin Tarihi, Kaybolma Kılavuzu ve Yakındaki Uzak adlı kitapları yayımlanan, Harper’s Magazine ve LitHub için düzenli olarak yazan Solnit, özgün ve güçlü sesiyle çağın ruhunu irdelediği metinleriyle tanınır ve sevilir. Karanlıktaki Umut, George W. Bush’un başkanlığındaki ABD’nin kültürel ve zihinsel ortamında eyleme geçmenin önemini savunmak üzere yazılmış, 2015 yılında güncellenerek 21. yüzyıl için bir aktivizm rehberine dönüşmüştür. Gezegeni kuşatan karanlığa ve bir itici güç olarak umut ile umut pratiklerine odaklanan bu kitap, Solnit’in samimi ve doğrudan sesiyle yakın tarihimize ve günümüze hâkim birtakım dengesizliklere karşı harekete alan tanıyan bir bakış açısı yapılandırmasıyla da öne çıkmaktadır.

edebiyathaber.net (12 Mayıs 2022)

Yorum yapın