Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri kazananları Varlık’ın Aralık sayısında

Kasım 27, 2020

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri kazananları Varlık’ın Aralık sayısında

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri kazananları Varlık dergisinin Aralık sayısında yer aldı.

2020 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri

Varlık dergisinin 1933’ten günümüze sürdürdüğü ‘edebiyatımıza yeni değerler kazandırma’ çabası, 87. yılında da edebiyatseverleri yeni imzalarla buluşturuyor. Bu yıl şiir dalında Ceren Biber, öykü dalında ise Esra Ersoy ödüle değer görüldü.

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’ne katılım her yıl olduğu gibi yine yoğundu.

Zeynep Uzunbay, Nilay Özer, Seyyidhan Kömürcü, Ali Özgür Özkarcı ve Mehmet Erte’den oluşan şiir seçici kurulu yaptığı değerlendirme sonucu şiir ödülü Ceren Biber’in “Hış” adlı dosyasına verdi; Kutay Onaylı’nın “Türk olmak” ve Uğur Can Dural’ın “Kara Gömüldü” adlı dosyalarını ise ‘dikkate değer’ buldu.

Nursel Duruel, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Hatice Meryem, Pelin Buzluk ve Selçuk Orhan’dan oluşan öykü seçici kurulu, ödülü oy çokluğuyla Esra Ersoy’un “Kalır” adlı dosyasına verirken, Sitem Şanlı’nın “Mezar Delen” adlı dosyasını ‘dikkate değer’ buldu.

Varlık Aralık sayısı

Ödül alan ve dikkate değer bulunan isimlerin söyleşi, şiir ve öyküleri dergide yayımlandı.

Dergide yer alan diğer yazılar şöyle:

Dosya: “Kartografik Edebiyat” – Katharina N. Piechocki, Esen Kunt, Pelin Kıvrak, Hande Balkız

Yazı: Toril Moi: “Ben Bir Kadın Yazar Değilim” /  Kültür ve Sanatta Kategori Olarak Kadın (Ecem Özensoy) – “Güzel Varlık! Hasta Yatıyorsun”: Heidegger Felsefesinde Şiir (Osman Damla) –  “Yaftalı Tabut” Oyunu Üzerine Yelda Baskın ve Gökhan Aktemur ile Söyleşi (Hüseyin Sorgun) – Bir Zamanlar Kadıköy: Şiir Bir Şenliktir (Metin Cengiz) – Çizgi Roman ve Grafik Romanın Edebiyatla İlişkisi (Buket Uzuner) – Kısa Filmin Uzun Sözü: Arda Çiltepe ile Söyleşi (İrem Kargıoğlu) – Ercan Arslan’ın Adsız Resimleri (Emre Dirim) – Şekil Değiştiren Kadın Vampirin Gözünden Kerime Nadir’in “Dehşet Gecesi” (Nilüfer Yeşil) –  Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Yüksel Pazarkaya, Sina Akyol, Elçin Sevgi Suçin, Rabia Çelik Çadırcı, Begüm Şahbudak  

Öykü: Muzaffer Kale, Zeynep Tuğçe Karadağ

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı:  “Dissensus: Politika ve Estetik Üzerine”- Jacques Rancière (Bülent Avcı) – “Foça Mektupları”- Ahmet Önel (Tufan Erbarıştıran) – Adil İzci ile “Canım Ada” Üzerine Söyleşi (Arife Kalender) – Güzin Yalın ile “Mutfak Okulu” Üzerine Söyleşi (Ayça Güçlüten) – “Küçükçekmece: Kuşların Evi” – Süreyya İsfendiyaroğlu (Sevinç Düzen) – “Türbülans”-  Naile Dire (Bekir Dadır) – Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) – Küresel Haberler (Zeynep Şen)

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, çağdaş sanata, felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Kısa Filmin Uzun Sözü, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında, Şiir Günlüğü, Küresel Haberler köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

edebiyathaber.net (27 Kasım 2020)

Yorum yapın