“Yasanın Kapısı Önünde – Derrida’nın Kafka Okuması” 7 Haziran’da

Mayıs 31, 2018

“Yasanın Kapısı Önünde – Derrida’nın Kafka Okuması” 7 Haziran’da

A&B Düşünce Atölyesi söyleşileri kapsamında 7 Haziran’da Tacettin Ertuğrul ile “Yasanın Kapısı Önünde – Derrida’nın Kafka Okuması” yapılacak.

 “Yasanın önünde bir kapı bekçisi durur. Taşralı bir adam bu bekçiye gelir ve ondan kendisini içeri bırakmasını rica eder. Ancak bekçi, onun yasanın içine girmesine şimdi izin veremeyeceğini söyler… » (Yasanın Önünde, Kafka)

Jacques Derrida, “Yasanın Önünde, Önyargılar” adlı metninde, Kafka’nın “Yasanın Önünde” başlıklı öyküsünün özgün bir okumasını yapar ve bu enigmatik öykü üzerinden çok katlı, çok uğraklı, çok hatlı bir soruşturma açar.

Dr. Tacettin Ertuğrul bu sunumda, temel olarak yasanın erişilemezliği muammasına odaklanmayı ve söz konusu soruşturmanın kimi çizgilerini takip etmeyi deniyor. Kant ve yasa, Freud ve yasanın kökeni, yasa koyucu olarak edebiyat, ‘edebiyat nedir?’ sorusunun imkanı gibi temalar da sunum güzergahında yer alıyor.

Tacettin Ertuğrul hakkında

1979’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe yüksek lisansı yaptı. “Jacques Derrida ve Teknik Problemi” adlı teziyle doktora eğitimini Galatasaray Üniversitesi ve Strasbourg Üniversitesi’nde 2016 yılında eş zamanlı olarak tamamladı. Derrida ve teknik hakkındaki araştırma projesi çerçevesinde Jean-Luc Nancy danışmanlığında araştırmalar gerçekleştirdi. Felsefe tarihi ve çağdaş felsefe araştırmalarının yanı sıra, özel olarak teknik/teknoloji felsefesi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Aralarında Jacques Derrida, Jean-Luc Nancy ve Jacques Rancière’in de olduğu düşünürlerden çevirileri bulunuyor. Ertuğrul halen Strasbourg Üniversitesi bünyesindeki “Centre de recherches en philosophie allemande et contemporaine (CREPHAC)” araştırma merkezinin ve “Ars Industrialis” kurumunun üyesidir. İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Katılım için

Etkinlik ücretsiz. Katılım için [email protected] mail adresine 6 Haziran’a dek iletişim bilgilerinin (isim, mail,meslek/öğrenim, telefon) gönderilmesi ve iptal durumunda önceden haber verilmesi gerekiyor.

edebiyathaber.net (31 Mayıs 2018)

Yorum yapın