“Yaşamak ve Yazmak” nihayet Türkçede

Temmuz 9, 2021

“Yaşamak ve Yazmak” nihayet Türkçede

Hermann Lenz’in “Yaşamak ve Yazmak” isimli kitabı Fatih Tepebaşılı çevirisiyle Ketebe Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ketebe’nin Exlibris dizisinin on birinci kitabı “Yaşamak ve Yazmak” okurla buluştu. Edebiyatın kuramsal yönüne katkı sunan ve yeni perspektifler kazandıran Frankfurt Dersleri’nde konferanslar veren Hermann Lenz’in yazın dünyası ile hayatının yaratıcılığına etkileri, kitabın içeriğini oluşturuyor.

Hermann Lenz’in 1986 yılında Frankfurt Dersleri kapsamında verdiği konferanslardan oluşan Yaşamak ve Yazmak okurla buluştu. Bu derslerin önemini ve yarım asrı geçen zaman diliminde Avrupa’da edebiyat bilimine sunduğu katkıyı bilen Ketebe Yayınları, yazarlara, yazar adaylarına ve okurlara yeni perspektifler kazandırması için Frankfurt Dersleri’nin çevirilerini yapmaya devam ediyor.

Exlibris dizisinden çıkan Yaşamak ve Yazmak, Hermann Lenz’in yazma sürecine ve bu sürece kaynak oluşturan hayatına ışık tutuyor. Pek çok şiir, roman ve hikaye kitabı bulunan yazar, kendi hayatına dair detayları, kitaplarını yayınlatma sürecini, eleştirmenlerin yapıtlarını değerlendirme biçimlerini, çocukluğunu, yetişkinlik döneminde yaşadığı zorlukları tüm açık yürekliliğiyle paylaşıyor. Lenz’in hayatını öğrendikçe yaşam biçiminin ve hayata bakış açısının edebiyatını nasıl şekillendirdiğini daha iyi anlıyorsunuz.

“Otuz yıl önceydi, birileri gülümseyerek bana ve yazma gayretime dair “Yeter, vazgeç artık” demişti. Ben de “Hayır asla” diye itirazımı yükseltmiştim. Doğal olarak, kendime hayret göstermiştim. Zira bu zamana kadar iyi (ya da kötü) bir başarı gösterememiştim. Kararım kesindi ve yazmaya sırtımı dönmeyecektim” diyen Hermann Lenz, 84 yıllık yaşamında otuzun üzerinde eser yayınladı.

Yaşamının son çeyreğinde hak ettiği değeri gören Lenz, 1940-1946 yılları arasında asker olarak cephede savaştı. “Beraberimde sert kapaklı bir not defterini savaşın içine götürdüm. Fransız cephesinde her fırsatta yazdım. Mesela Loire Irmağı kenarındaki kırmızı taşlarla kaplı bir odada veya maalesef sağ ayak bileğimde sargılardan dolayı yattığım koğuşta kalemi elimden düşürmedim. Keşke ayağımı kırsaydım! Oradaki sağlıkçı “Senin için savaş bitti, haydi evine, deseydi!” cümleleriyle yazmaktan bir an olsun vazgeçmediğini anlatan Hermann Lenz, savaşın ardından bu sefer de edebiyat dünyasının cephelerinin arasında kaldı.

Gündüz gündelik yaşamın koşturmacasına gece ise yazın hayatına devam eden yazar, arada kaldığı cephelere mesafeli durmayı tercih etti. Bu durum ona hak ettiği değeri geç getirse de Hermann Lenz’i Hermann Lenz yapan şeyi oluşturdu.

Frankfurt Dersleri’nde bugüne kadar 80’e yakın sunumdan biri olan Yaşamak ve Yazmak beş konferanstan oluşuyor. Kitabın sonunda yer alan ve Hermann Lenz için önemli olan edebiyat ve düşünce dünyasından portreler ise yazar tarafından kitabın basım aşamasında ilave edildi.

Kitap, yazmayı hayat biçimi olarak seçenler veya yazmaya yeni başlayanlar için iyi bir örnek, okurlar içinse bir yazarın edebi dünyasını kurmasına şahitlik ettiği bir anlatı olma özelliği taşıyor.

edebiyathaber.net (9 Temmuz 2021)

Yorum yapın