Yaşama ve ölüme tersten bir bakış

Mayıs 19, 2022

Yaşama ve ölüme tersten bir bakış

Kurt Vonnegut’un kült eseri Ölümden Beter Yazgılar Figen Dereli çevirisiyle Can Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yenilikçi ve muzip yazar Kurt Vonnegut, kendi yaşamından karelerle birleştirdiği bu “kolaj”da kaleminin sivri ucunu bu kez modern topluma ve kültüre dokunduruyor. İntihardan sansüre, dünya barışından depresyona, dünyayı bekleyen olaylardan müziğe, her konuda Vonnegut’un eğlenceli üslubunu ve iyimser nihilizmini bulmak mümkün.

“İyi kalpli bir hiciv ustası, osuruk torbasıyla ahlak dersi veren bir eğitmen.”
JAY MCINERNEY

 
Bizi durdurabilecek hiçbir şey yok. Tavşanlar gibi çoğalmaya devam edeceğiz. Öngörülemeyen korkunç yan etkileri olan teknolojik aptallıklarla uğraşmaya devam edeceğiz. Artık yıkılmakta olan kentlerimizde sadece göstermelik tamirler yapacağız. Bizim eserimiz olan zehirli pisliğin çoğunu temizlemeyeceğiz.
 
KURT VONNEGUT, JR., 1922 tarihinde Indiana, Indianapolis’te Alman asıllı bir anne babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Cornell Üniversitesi’nde biyokimya okudu, yirmi yaşındayken orduya yazıldı ve Batı Cephesi’ne gönderildi. Neredeyse gider gitmez Almanlara esir düştü ve savaş tutsağı olarak Dresden’e yollandı. Müttefiklerin bu kenti bombalaması 60.000 sivilin ölümüne sebep olmuştur; Vonnegut fabrika olarak kullanılan bir mezbahanın yeraltındaki et dolabına sığınmış olduğu için kurtuldu. Hayat boyunca peşini bırakmayan bu deneyimi sonunda Mezbaha Beş (1969) adlı başyapıtına dönüştürecek ve hayat boyu savaş karşıtı söylemlerini sürdürecekti. Savaştan sonra General Electric Şirketi’nde reklamcılık yaptı ve öyküler yazmaya başladı. Arka arkaya yazdığı Titan’ın Sirenleri (1959), Soğuk Savaş siyasetini antropolojik bir gözle hicveden Kedi Beşiği (1963), Allah Senden Razı Olsun Bay Rosewater (1965) ve Mezbaha Beş sayesinde Vonnegut döneminin en ünlü yazarlarından biri oldu. En renkli romanlarından biri sayılabilecek Şampiyonların Kahvaltısı‘nda (1974) Amerikan Rüyası’nı tipik kara mizahıyla eleştiriyordu. Bu dönemdeki diğer büyük yapıtları arasında Kör Nişancı, Mavi Sakal ve Kodes Kuşu sayılabilir. Vatandaşlık ve azınlık hakları, nükleer silahların denetimi ve ekoloji hem edebiyatında hem de edebiyat dışı faaliyetlerinde sürekli gündeminde oldu. Vonnegut, 2007’de New York’ta öldü. Adı 25399 numaralı asteroide verildi.
 
FİGEN DERELİ, 1965’te Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Ankara Ticaret Odası’nda tercüman ve danışman olarak çalıştı. 2008 yılından bu yana Avrupa Birliği projelerinde iletişim uzmanı olarak çalışmakta, ayrıca çeviri faaliyetlerine de devam etmektedir.

edebiyathaber.net (19 Mayıs 2022)
 

Yorum yapın