Yaşama Uğraşı 3 “Paldır Küldür Edebiyat” sloganıyla çıktı

Eylül 17, 2021

Yaşama Uğraşı 3 “Paldır Küldür Edebiyat” sloganıyla çıktı

Yaşama Uğraşı fanzinin 3. sayısı “Paldır Küldür Edebiyat” sloganıyla yayımlandı.

Yaşama Uğraşı, Cesare Pavese’nin  1935-1950 yılları arasında yazdığı günlüklerinden oluşan kitabından ilham alarak yayın hayatına başlamıştı. 

Popüler edebiyatın alanından ve edebiyatın tüketicisi konumundaki büyükşehirlerden uzakta tamamen yeraltından üçüncü sayısıyla hayatına devam ediyor. İlk sayısında “kahvehaneler” ikinci sayısında “Çingeneler” konularını özelikle edebiyat ile olan ilişkileriyle değerlendirerek yayımlamış ve üçüncü sayısında ise “paldır küldür edebiyat” sloganıyla biraz daha bağımsız olarak yayınlanmıştı. 

Her sayıda özellikle Melih Cevdet Anday, Birhan Keskin, Didem Madak,  Asaf Halet Çelebi, İsmet Özel, Orhan Veli gibi şairlerin de şiirlerinden bir kısmını da Kürtçeye çevirmişti. Bu sayıda Birhan Keskin’in “İskelede Bir Çırak” şiiri Zenno Bakay tarafından “Şagirtek li ser iskeleyê” olarak çevrildi. Sosyal medya fenomeni Hin Avibi “Hayatı Iskalayan Birkaç Soru” şiiriyle katkı sundu. Ferhat Nitin, Salih Mir Ataca,Mehmet Emin Tutal ise şiirleriyle yer aldı.

İbrahim Tekpınar  “bankacınn evi” öyküsüyle, Afra Toprak Terkanlıoğlu ise “kusura bakmayınız” adlı yazısıyla katkı sundu.

İç kısımda yine Albert Caraco “Dinlere mümin gerek, uluslara savunacak insan, sanayicilere tüketici; bu demektir ki herkese çocuk gerek, yetişkin olunca ne olacaklarının bir önemi yok” diyerek yer aldı.

Arka kapakta ise Türk Sinemasının en önemli filmlerinden ve politik göndermelerinden biri yer aldı. Tatar Ramazan  “Devlet Adil Olduğu Sürece Güçlüdür” diyerek, devletin gücünü adaletten aldığını yaptığı vurgunun yanında içerikde son  günlerin en çok konuşulan konularından biri “Miraç Miroğlu” illustrasyonu yer aldı.

Şiirler: Hin Avibi, Salih Mir Ataca, Ferhat Nitin, Mehmet Emin Tutal

Öykü: İbrahim Tekpınar

Çeviri: Zenno Bakay 

Tasarım : Afra Toprak Terkanlıoğlu

İletişim: [email protected]

edebiyathaber.net (17 Eylül 2021)

Yorum yapın