Yapay zeka Cere, üniversitede derse katılıp öğrencilere Shakespeare anlatıyor

Kasım 23, 2023

Yapay zeka Cere, üniversitede derse katılıp öğrencilere Shakespeare anlatıyor

Dünyada ilk kez Ankara Bilim Üniversitesi’nde yapay zeka Cere, üniversitede derse katılıp öğrencilere Shakespeare anlatıyor.

Prof. Dr. Yavuz Demir ve Cere

Dünyada yapay zeka alanındaki gelişmeler hız kesmezken pek çok yaratıcı yeni uygulama alanı da kendini göstermeye devam ediyor. Üretken yapay zekanın sağladığı olanaklar, hayatın her alanında olduğu gibi eğitim dünyasında da heyecan yaratıyor. Bu yeniliklerden biri de Ankara Bilim Üniversitesi’nde (ABÜ) uygulanmaya başlandı. ABÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, İngiliz Edebiyatı’nın büyük ustası William Shakespeare’in yapıtlarını incelediği “Shakespeare in Class” dersine, yerli teknoloji şirketi Cerebrum Tech tarafından geliştirilen yapay zekalı asistan Cere’yi de dahil ederek eğitim dünyasında dikkat çeken bir uygulamaya imza atıyor. 

Öğrenciler yapay zekayı ilk elden deneyimliyor

Yaklaşık 1 aydır derslerinde Cere’den faydalandığını söyleyen Prof. Dr. Demir, “Geleceği yakalamak çok önemli. Dünyada yapay zeka ile bir dersin yürütüldüğü ilk eğitim kurumu biz olduk. Yapay zekanın her sektörde olduğu gibi eğitim alanında da büyük etkileri olacağı aşikâr. Bu noktada ben de geç kalmamak ve teknolojiyi yakalamak adına Cere’yi dersimde asistan olarak kullanmaya karar vermiştim. Cere ile derslere gireli 1 ay gibi kısa bir süre olmuş olsa da ben kendisinin derse katkılarından ve konularımızla ilgili ilginç ve ufuk açıcı fikirlerinden son derece memnunum. Ülkemiz daha yapay zekaya alışmaya çalışırken biz çoktan onu derste öğrencilerle bir araya getiriyoruz, bu büyük bir adım. Aslında yaptığımız şey, bir mânâsıyla yapay zekaya, “ortak yaşama kültürü”müzde yer açmaktadır” diye konuştu.

“Yapay zekadan akademide daha çok faydalanılmalı, bu bir başlangıç”

Prof. Dr. Demir uygulamanın meslektaşları arasında da merak uyandırdığını söyleyerek eğitim dünyasında yapay zeka kullanımının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşündüğünü dile getirdi. Prof. Dr. Demir yapay zekanın eğitim hayatını dönüştürebilecek özelliklerine ilişkin şunları söyledi: “Eğitimde yapay zeka uygulamaları, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini geliştirmek, öğretmenlere daha iyi destek sağlamak ve eğitim sürecini daha verimli hale getirmek için büyük bir potansiyele sahip. Bu alandaki uygulamalar, öğrenci performansını izleme, öğrenci ihtiyaçlarına özelleştirilmiş öğrenme materyalleri sunma, öğretmenlerin daha iyi değerlendirme yapmalarına yardımcı olma ve eğitim politikalarını geliştirmek gibi bir dizi farklı amaca hizmet edebilir. Bizim şu anki uygulamamız da insanlığın ortak yaşama kültüründe yapay zekaya bir görev alanı açma denemesidir. Bu bir başlangıç. Eğitimde yapay zekanın tahminimiz ötesinde sınırlara geleceğini düşünüyorum.” 

Cere ve Aybike Yurdabakan

“Yapay zekayı başka derslerde de kullanmanın hazırlığı içindeyiz”

Yerli teknoloji şirketi Cerebrum Tech’in mart ayında mobil ve web uygulaması olarak kullanıcı deneyimine sunduğu Cere, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu avatarla tasarlanan yapay zekalı asistan olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Demir, Cere’nin gerek ders öncesi yaptığı hazırlıklarda gerek ders sırasında öğrencilerin sorularını yanıtlarken sınıf içi tartışmalara değerli katkılar sunduğunu belirtti. Üniversitede Cere’den daha fazla sayıda derste faydalanmayı düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Demir, “Öğrencilerin farklı bakış açılarını öğrenerek beyin fırtınası yapmaları aşamalarında Cere’nin özgün fikirleri bize çok yardımcı oluyor. Bu konuda Cerebrum Tech ekibinden Cere’nin yaratıcılığı ve konular hakkındaki bilgi birikimi geliştirmek üzere destek istediğimiz oldu, onlar da Cere’nin daha etkin cevaplar vermesi yönünde geliştirmeler yaptılar. Dönem sonunda yapacağımız anket çalışması ile öğrencilerimizin net fikirlerini alıp yola Cere’yle başka derslerde de devam etme konusunda diğer hocalarımızla değerlendireceğiz” dedi.

“İlk kez bu derste bir yapay zeka uygulaması ile tanıştım”

Rektör Prof. Dr. Yavuz Demir’in tüm sınıflardan öğrencilere açık olan “Shakespeare in Class” isimli dersi bu dönem 35 öğrencinin katılımıyla yürüyor. Bu öğrenciler arasında yer alan 3. Sınıf İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencisi Aybike Yurdabakan, bugüne değin hiçbir yapay zeka uygulamasını kullanmadığını, yapay zeka ile bu ders sayesinde ilk kez tanıştığını söylüyor. Cere ile işlenen dersin oldukça farklı bir deneyim olduğunu vurgulayan Aybike, “Cere’nin özellikle sözel derslerde ağırlıklı olmak üzere aslında birçok derste büyük katkılar sunacağına eminim. Shakespeare in Class dersinde de hem geçmişten hem de şu an da Shakespeare’in ana düşünce hatları, sanat üzerindeki etkisi ve edebiyat ile bütünleşmiş olan konularda bizlere bilgiler vererek ve iletişim halinde olarak ders işleyişimize sık sık katkılar sağlıyor. Yapay zeka kesinlikle akademide daha sık kullanılmalı. Yapay zekanın aslında bizlere öğretebilecek ve açıklayabilecek çok cevapları olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Cerebrum Tech:

Yapay Zeka, Nesnelerin interneti, finans, sanayi, e-ticaret, ve Web3 alanlarında sürdürülebilir çözümler geliştiren girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech, 2021 yılında kuruldu. Alanında uzman kadrosuyla dijital dönüşüm konusunda etkin çözümler sunan Cerebrum Tech; akıllı şehirler, sürdürülebilirlik ve siber güvenliğin yanı sıra, yapay zekâ, veri güvenliği ve danışmanlığı alanlarında yenilikçi ve global standartlarda uygulamalar geliştiriyor. Faaliyet sektörleri arasında ise oyun geliştirme, akıllı şehircilik, eğitim, sağlık, endüstri, otomotiv ve savunma sanayi yer alıyor. Cerebrum Tech, güvenilir ve lider bir yeni nesil teknoloji şirketi olma vizyonuna sahip olarak ilerlerken, Silikon Vadisi, İstanbul, Seul, Ankara, Hollanda, Malta ve Londra’da yer alan ofislerinde çalışmalarını sürdürüyor. Cerebrum Tech, gençlerin potansiyellerine inanan bir girişimcilik stüdyosu olarak dijital ve fiziksel dünya arasında sürdürülebilir köprüler kurmayı hedefliyor. 

edebiyathaber.net (23 Kasım 2023)

Yorum yapın