Yahya Kemal’in varislerinden telif davası

Mayıs 15, 2018

Yahya Kemal’in varislerinden telif davası

Edebiyat tarihimizin önemli şair ve yazarlarından merhum Yahya Kemal Beyatlı’nın 5 vârisi, 1958, 1959 ve 1964 yıllarında yapılan sözleşme uyarınca kendilerine ödenmesi gereken telif bedellerinin son üç yıldır ödenmediğini öne sürerek İstanbul Fetih Cemiyeti’ne 10 bin liralık maddi tazminat davası açtı.

İatanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davada Yahya Kemal Beyatlı’nın vârisleri Sinan Özbalkan, Ahmet Özbalkan, Neşem Gürer- alp, Ahmet Hür Güreralp ve Hidayet Şencan, Yahya Kemal Beyatlı’nın bütün eserlerinin mali ve manevi haklarının tamamının kendilerinde olduğunu ifade ederek 1958, 1959 ve 1964 yılında yapılan sözleşme uyarınca ünlü şairin eserlerinin basım hakkının İstanbul Fetih Cemiyeti’ne verildiği belirtildi. Beş varis, son üç yıldır telif ücretlerinin kendilerine ödenmediğini öne sürerek “Daha önceki yıllara ilişkin yine telif ücreti müvekkillere ödenmemiştir. Mahkeme kararıyla 9 Mayıs 2013 tarihinden 16 Kasım 2015 tarihine kadar davalı cemiyet tarafından telif ücreti ödenmesine karar verilmiştir. Davalı İstanbul Fetih Cemiyeti, merhum Yahya Kemal Beyatlı’nın, ‘Edebiyat’a Dair’, ‘Çocukluğum Gençliğim Siyasi ve Edebi Hatıralarım’, ‘Rubailer’, ‘Eski Şiirin Rüzgarıyla’, ‘Kendi Gök Kubbemiz’, ‘Eğil Dağlar’, ‘Aziz İstanbul’, ‘Siyasi Hikâyeler’, ‘Siyasi ve Edebi Portreler’, ‘Tarih Musahabeleri’, ‘Mektuplar Makaleler’, ‘Bitmemiş Şiirler’, ‘Bütün Şiirleri’ ve ‘Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş’ adlı eserlerini basıp çoğaltmıştır. 16 Kasım 2015’ten 27 Mart 2018 tarihine kadar İstanbul Fetih Cemiyeti tarafından 38 bin adet eser basılmıştır” dedi.

10 BİN LİRA TAZMİNAT İSTEDİLER

Davalı İstanbul Fetih Cemiyeti’nin son üç yıldır kaç eser bastırdığının tespitini isteyen 5 vârisin avukatı, “Davalı cemiyet halen baskı ve satışlarına devam etmektedir. Davalı cemiyet, sözleşme gereği müvekkillerime ödemesi gereken telif ücretlerini ödememektedir. Dava konusu eserleri basıp satmaya devam etmektedir. Müvekkillerimin hak sahibi oldukları eserleri basarak telif ücreti ödemeyen ve sözleşmeye aykırı davranan davalı İstanbul Fetih Cemiyeti’ne ücretlerinin tahsili amacıyla bu davayı açmış bulunmaktayız. Müvekkillerime ödenmesi gereken tazminatın hesaplanmasını istiyoruz. Şimdilik her bir müvekkil için 2’şer bin liradan toplam 10 bin lira maddi tazminatın davalıdan tahsilini talep ediyoruz” diye konuştu.

‘BİZE GÜVENMİYORLAR’

Dava süreciyle ilgili açıklama yapan İstanbul Fetih Cemiyeti yetkilileri ise Yahya Kemal Beyatlı’nın vârisleriyle önceden de mahkemelik olduklarını belirterek, “Önceki davanın dosyası bilirkişiye gönderilmişti. Mahkeme de bilirkişi raporu doğrultusunda karar vererek faiziyle birlikte bizim 44 bin 340 lira telif bedeli ödememize karar vermişti. Biz de İstanbul 11. İcra Müdürlüğü’nce bu ödemeyi yaptık. Bu davayla ilgili henüz bize ulaşan bir şey yok. Davacılar bizim hesaplamamızı kabul etmiyorlar. Bize güvenmedikleri için de mahkemeye başvuruyorlar” dedi.

Yorum yapın