“Vejetaryen” kitabının yazarı yine gündemde

Eylül 3, 2018

“Vejetaryen” kitabının yazarı yine gündemde

Sabir Fikir’in Guardian’a dayandırdığı habere göre, Vejetaryen adlı kitabıyla Uluslararası Man Booker Ödülü’nü kazanan, İngilizceye çevrilen bir sonraki kitabı The White Book ile de yine Man Booker’a aday olarak dikkatleri üzerine çeken Güney Koreli romancı Han Kang, “Future Library” adlı projeye dahil olarak yeniden gündeme geldi.

İskoçyalı sanatçı Katie Paterson’un Future Library (Geleceğin Kütüphanesi) adlı projesi 2014’te başlamıştı. Norveç’te, Oslo yakınlarındaki bir ormana dikilen 1000 fidanla başlayan projeye katılan yazarların metinleri 2114 yılına kadar bu ormanda gömülü kalıyor.

Hayal gücü ve zaman gibi temalara odaklanan Future Library komitesi her yıl bir yazar seçiyor ve bu yazar da projeye katılmayı kabul ederse, yazdıkları kitap hiç kimse onu okumadan, 2114 yılına dek bu ormanda gömülü kalıyor! Projeye göre, yalnızca yazarları tarafından görülen metinler, ilk olarak gelecek nesillerdeki okurlarıyla buluşacak ve bu kitapları basmak için Oslo’daki ormandan yaşlanmış ağaçlar kullanılacak.

Şimdiye kadar Han Kang dışında kitaplarını yaklaşık 100 yıl boyunca ormanda gömülü bırakmaya karar veren yazarlar arasında, Nobel Ödüllü Margaret Atwood ve İngiliz romancı David Mitchell da yer alıyor.

Projenin yaratıcısı Paterson, Han Kang’ı seçmelerinin nedeninin, onun kitaplarının “dünyaya bakışımızı genişletmesi” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “onun şiddeti, zulmü ve insanın kırılganlığını anlatan hikayeleri huzursuz edici olduğu gibi her şeyi temelden sarsan bir niteliğe de sahip.”

Projeye 2014  yılında ilk dahil olan yazar Margaret Atwood, Future Library’yi şöyle anlatmıştı: “Uzunca bir süre saklı kalacak sesimin yüz yıl sonra aniden uyandığını düşünmek öylesine tuhaf ki… Şu an bedene bürünmemiş bir el yüz yıl sonra onu kabından çıkarıp sayfalarını çevirince bu ses ona ne diyecek?”

edebiyathaber.net (3 Eylül 2018)

Yorum yapın