“Ve Yeniden Başlar Hayat!”: Saldırmadan savunma yapılabilir mi?

Haziran 20, 2013

“Ve Yeniden Başlar Hayat!”: Saldırmadan savunma yapılabilir mi?

Zeruya Şalev’in yazdığı Ve Yeniden Başlar Hayat, Zehra Kurttekin çevirisiyle Can Yayınları’nca yayımlandı.

Bir hastane yatağında son yolculuğuna hazırlanan, geçmişin acı dolu anılarına mesken olmuş anne Şemda. Annesinin yaklaşan ölümünün, işindeki, evliliğindeki tatminsizliklerin etkisiyle tüm hayatını gözden geçiren oğlu Avner. Ve annesinin sevgisizliğini, kendi kızını tutkuyla severek gidermeye çalışan, ailedeki dengeleri altüst edecek bir karar vermenin eşiğindeki kızı Dina. Ardımızda bırakamadığımız geçmiş ve gözlerimizi kaçıramadığımız gelecek…

Eserleri onlarca dile çevrilmiş Zeruya Şalev, fonda İsrail’in yakın geçmişinden ve bugününden çarpıcı kesitler verdiği Ve Yeniden Başlar Hayat’ta, günlük hayatın koşturmacasına kapılmış bizleri, başlangıç noktasına, içine doğduğumuz yuvaya götürüyor aslında. Geçmişteki sevgilerin yaralarını yeni sevgilerle sağaltmaya çabalayan bireyleri, yıkıntılar altında kalmayı reddeden arzuları anlatıyor. Bütün dönemeçlerini bildiğimiz halde durduramadığımız kaderin akışına rağmen, bizi en zor anlarımızda yaşama geri döndüren tılsımın peşine takılıyor yazar. Ve ısrarla, “büyüyüp gelişen bir ağaç ile toprak birbirine ne kadar yakınsa, mutluluğun da o kadar yakın olduğunu” vurguluyor. 

Zeruya Şalev, 1959’da İsrail’in Celile bölgesindeki Taberiye Gölü kıyısında bulunan Kinneret Kibutzu’nda doğdu. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Kutsal Kitap incelemeleri üzerine öğrenim gördü. Kitapları çok satarlar arasına girdi, 22’yi aşkın dile çevrildi. Aşk Hayatım, Kadın ve Kocası, Paramparça Aşklar, Hayatlar adlı kitapları Türkçede de yayımlandı. 1997’de Yayıncılar Birliği tarafından verilen Altın Kitap Ödülü’nü, 2001’de Almanya’da Corine Uluslararası Kitap Ödülü’nü, 2012’de Alman Die Welt gazetesi tarafından verilen Welt Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Halen Kudüs’te yaşayan Şalev, yazarlığın yanı sıra kitap editörü olarak çalışıyor.

 edebiyathaber.net (20 Haziran 2013)

Yorum yapın