Varlık Nisan sayısının dosya konusu: “Bellek Bursa”

Mart 29, 2022

Varlık Nisan sayısının dosya konusu: “Bellek Bursa”

Varlık dergisinin Nisan sayısı “Bellek Bursa” dosyasıyla yayımlandı.

Dergide yer alanlar şöyle:

Ana Dosya: “Bellek Bursa” – Deniz Dalkılınç, Güney Özkılınç, Raif Kaplanoğlu, Şafak Baba Pala, Uğur Ozan Özen, Hakan Akdoğan

Dosya: “Salih Bolat’ın Şiir Mirası” – Haydar Ergülen, Mustafa Köz, Kemal Gündüzalp, Cuma Duymaz

Yazı/Söyleşi: Düzyazı Günlüğü: Can Havliyle Yazmak (İbrahim Yıldırım) – Mendel’in Melez Bezelyelerinden Winterson’ın “Vişnenin Cinsiyeti”ne: Melez Romanlar (Zehra Betül Yazıcı) –  Belgesel Film: Ece Soydam ile Söyleşi (Fatma Berber) – Arif Buz’un Gözüyle İnsanlık Halleri (Gültekin Emre) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Çağdaş Sanat: Burak Delier ile Söyleşi (Hıdır Eligüzel) – Sergüzeşt-i Sahaf Ragıp Efendi – VI (Süleyman Kaymaz) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak) 

Şiir: Hüseyin Peker, Yusuf Alper, Tamer Gülbek, Gülce Başer, Ersun Çıplak, Pelin Şanlı Türgen, Eser Ceran Erdi, Burcu Topçu, Enes Gündoğdu 

Öykü: Arzu Uçar, Erva Kara 

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı: Alphan Akgül ile “Kim Egemen Olabilir Yazgısına” Üzerine Söyleşi (Yalçın Armağan) – “Hayattayız Nihayet” – İlhan Sami Çomak (Erkut Tokman) – Mesut Varlık ile “Olaylar Türkiye’de Geçiyor” Üzerine Söyleşi (Betül Dünder) – “Romantika” – Turgut Özakman (Kemal Ateş) – Seda Ünsar ile “Düşüş” Üzerine Söyleşi (Cüneyt M. Aras)

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, gezi izlenimlerinden felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Çağdaş Sanat, Türkçe Günlükleri, Belgesel Film, Düzyazı Günlüğü, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Editörden

Biliyorsunuz, Türkiye’nin kültür haritasına katkıda bulunmayı amaçlayarak Varlık dergisinin bazı sayılarını şehirlerimize ayırıyoruz. 2021 yılının Mayıs ayında İstanbul, Ekim ayında Ankara’yı odağa almıştık. Nisan 2022 sayımızın dosyası ise “Bellek Bursa”. Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar Deniz Dalkılınç, Güney Özkılınç, Raif Kaplanoğlu, Şafak Baba Pala, Uğur Ozan Özen ve Hakan Akdoğan.

Deniz Dalkılınç “Caddede Buluşalım” diyerek okurları 1936 Bursa baharına götürüyor; Cemal Nadir, Nâzım Hikmet, Münevver Belen gibi isimlerle karşılaştırıyor. Güney Özkılınç,  18. yüzyılda Bursa’da dokumacılık yapan kadınların geçim zorluğu nedeniyle ayaklanması ve 20. yüzyıl başında ilk kadın greviyle başlıyor yazısına, reklamlardaki ilk Türk kadınından ilk kadın spor kulübü başkanına “Bursa’nın Belleğindeki Kadınlar”ı anlatıyor. Raif Kaplanoğlu, âşık kahvehanelerinden Arap Şükrü sokağına “Bursa’nın Buluşma Mekânları”na konuk ediyor bizi. Şafak Baba Pala, bir fotoğrafa bakarak çıktığı Bursa gezisinde “Bir Halka, Bir Halka Daha” ilerleyerek tarihle kurmacayı harmanlıyor. Uğur Ozan Özen, “Sahife, Kalem, Sahaf, Yangın” diyor, geçmişten günümüze Bursa kitapçılarının serüvenini aktarıyor. Dosyamızın son yazarı Hakan Akdoğan ise kendi yazarlık macerası içinden bakarak “Bir Yaranın Terk Edildiği Kent” olarak tanımlıyor Bursa’yı.

Bir dosyamız daha var; 13 Şubat’ta yitirdiğimiz “Salih Bolat’ın Şiir Mirası”nı Haydar Ergülen, Mustafa Köz, Kemal Gündüzalp ve Cuma Duymaz değerlendiriyorlar.

Gültekin Emre, 24 Ocak’ta hayata gözlerini yuman ressam Arif Buz’un eskizlerine bu sayımızda dizeleriyle eşlik ediyor. 

19 Şubat’ta aramızdan ayrılan Sina Akyol için hazırladığımız dosyayı ise Mayıs’ta yayımlayabileceğiz.

Varlık’ta bir yıldan uzun süre İrem Kargıoğlu’nun hazırladığı “Kısa Filmin Uzun Sözü” köşesine yer verdik, Nisan 2022 sayımızdan başlayarak da Fatma Berber’in yaptığı söyleşilerle belgesel film yönetmenlerini konuk edeceğiz. Yayınlarda az söz alan türlere, disiplinler arası ilişkilere dergimizde özel bir önem veriyoruz. Ayrıca Mayıs ayından itibaren “Sanat Tarihi Nasıl Anlatılır”, “Felsefe Nasıl Anlatılır” gibi başlıklar altında önemli akademisyenlerin deneyim ve fikirlerini sizlere sunacağız. Okurlarımızdan aldığımız güvenle yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz.

Mayıs sayımızda buluşmak üzere.

edebiyathaber.net (29 Mart 2022)

Yorum yapın