Üzerinde çokça durulmamış bir roman: “Suret”

Ocak 7, 2021

Üzerinde çokça durulmamış bir roman: “Suret”

Cengis T. Asiltürk’ün “Suret” adlı romanı A7 Kitap etiketiyle 2018 yılında yayımlanmıştı.

Tanıtım bülteninden

Suret, Doğu’nun kadim hikâye etme geleneği ile Batı’nın resimden sinematografiye uzanan imge olarak suret görüsünü benliğinde yoğurmuş, o nevi şahsına münhasır Rüstem Efendi’nin büyüleyici serüveni…

“Anlatım tekniği kusursuz… Geçmiş bilinciyle capcanlı… O ne yapılırsa yapılsın asla kaçılamayacak olan kodlanmış belleğin, hafıza soy kütüğünün, tenimizde ve tinimizde derin çizgiler bırakarak günbegün bizi kendisinden uzaklaştırmayı zor da olsa başaran hayatın resmini çizecek kadar görsel kurgunun, sinematografik panoramaların hakkını vermiş.”

Cengis T. Asiltürk

Adana’da doğdu. Adana Borsa Lisesini bitirdi. Gazi Üniversitesi İLEF Sinema ve Televizyon Bölümünden mezun oldu. Sinemada Diyalektik adlı tezle yüksek lisansını, Sinemada Şiirsel Anlatım adlı tezle de doktora derecelerini aldı. Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve çeşitli kurumlarda senaryo, yönetmenlik, göstergebilim, film çözümlemesi ve belgesel dersleri verdi. Bir süre TRT Ankara Televizyonu Drama Programları Müdürlüğünde çalıştı (1999-2007). Hâlen Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesidir.

Asiltürk daha lise öğrencisiyken ilk öykü kitabını yayımladı: Cennetin Öte Yanında. Üniversite yıllarında çektiği filmler, Almanya, ABD, Türkiye, Çek Cumhuriyeti ve İran Film Festivallerinde gösterildi ve birçok ödül aldı. Yönetmen ve yapımcı olarak birçok TRT yapımına imza attı. Sırlanmış Zamanın Gölgesinde adlı romanıyla İnkılap Yayınları Roman Ödülü’nü aldı. Sinema dalında yayımlanmış birçok araştırması ve romanı mevcut olan yazarın İsyan Çiçeği adlı bir şiir kitabı da vardır.

edebiyathaber.net (7 Ocak 2021)

Yorum yapın