“Unutulmuş Kadın Ressamlar” raflarda

Kasım 23, 2020

“Unutulmuş Kadın Ressamlar” raflarda

Walter Shaw Sparrow’un hazırladığı “Unutulmuş Kadın Ressamlar”, Meltem Yılmaz çevirisiyle Holden Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“İşte bu kitap resim sanatında kadınların bahçesinin bir tarihidir ve içindeki üç yüz resim son dört buçuk yüzyıl boyunca kadının bahçesinde ne yetiştirdiğini gözler önüne serer.”

Bu kitap 1900’lü yılların başında editör Walter Shaw Sparrow tarafından hazırlandı. İlk olarak 1905’te İngiltere’de yayımlandı.

Sparrow’un amacı 1400’lü yıllardan kendi zamanına kadar yaşayan bütün kadın ressamları bir araya getirmek, onların isimlerini duyurmaktı. İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, ABD, Belçika, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Rusya, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin kadın ressamlarını tanıttı.

Kadınlar hiçbir zaman sanat üretiminde erkekler kadar özgür olmamışlar, isimlerini saklamak, gizli gizli resim yapmak zorunda kalmışlardı. Onların da çoğu sanatçı ailelerde yetişmişti.

O dönem için böyle bir kitap hazırlamanın çeşitli zorlukları vardı. Bilgisayar, internet, online sergiler yoktu. Bahsi geçen ressamların eserlerine erişmek neredeyse imkânsızdı. Kitaptaki resimler, orijinal tabloların siyah beyaz fotoğraflanmış halidir. Bizim Unutulmuş Kadın Ressamlar’ı yayına hazırladığımız 2020 yılında bile, hemen hemen hiçbirinin yüksek çözünürlüklü haline ulaşmak mümkün değildir. Yani, bugün bile eksik bir kitaptır bu. Yine de birçoğumuzun adını dahi duymadığı yüzlerce ressamı tanıtması açısından kıymete değer bir eserdir. Gereklidir.

edebiyathaber.net (23 Kasım 2020)

Yorum yapın