“Unutulan Kitaplar, Unutulan Yazarlar” söyleşisi 9 Şubat’ta

Ocak 8, 2022

“Unutulan Kitaplar, Unutulan Yazarlar” söyleşisi 9 Şubat’ta

Metin Celal’in moderatörlüğünde, E. Nedret İşli ve Taner Ay’ın konuşmacı olacakları “Unutulan Kitaplar, Unutulan Yazarlar” söyleşisi 9 Şubat 2022 Çarşamba akşamı saat 19.00’da Kadıköy’deki İstanbul Kitapçısı’nda düzenlenecek.

Okuma kültürünü ve edebiyat dünyasını odağına alan “Hayatımız Kitap” söyleşileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle yeniden ve bu defa fiziki olarak başlıyor.

Pandemi döneminde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin çevrimiçinde yayıncıları ve yazarları bir araya getirdiği programı “Hayatımız Kitap”, bu defa fiziki olarak Kültür A.Ş.’nin ev sahipliğinde başlıyor. Hayatımız Kitap, odağında kitap olan söyleşilerde birbirinden değerli isimleri, hem yetişkinlere yönelik hem de çocuklara yönelik iki ayrı programda kitapseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Şubat ayında başlayacak olan programın yetişkin okurlara yönelik tarafında moderatörlüğünü yayıncı ve yazar Metin Celal ile gazeteci-yazar Sibel Oral dönüşümlü olarak yürütecekler. Söyleşiler, konuk yazarların katılımıyla Kadıköy’deki İstanbul Kitapçısı’nda gerçekleşecek. Hayatımız Kitap kapsamında ilk kez gerçekleştirilecek çocuk edebiyatı etkinlikleri ise editör Mehmet Erkurt’un moderatörlüğünde ve yazarların katılımıyla Müze Gazhane’de düzenlenecek.

HAYATIMIZ KİTAP HAKKINDA

Geçtiğimiz sene Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından YouTube kanalı üzerinden yürütülen ve yoğun bir ilgiyle izlenen Hayatımız Kitap programına katılan edebiyatçılar; Yalçın Tosun, Figen Şakacı, Güven Turan, Buket Uzuner, Nermin Yıldırım, İsmail Güzelsoy, Kemal Varol, Gonca Özmen, Necmiye Alpay, Tanıl Bora, Oya Baydar, Zülfü Livaneli, Gaye Boralıoğlu, Murat Yalçın, Ece Temelkuran, Gündüz Vassaf, Cevat Çapan, Feyza Hepçilingirler ve Ayşe Sarısayın oldular. Programın yayıncı konukları ise Fahri Aral, Mine Soysal, Mustafa Küpüşoğlu, Gülgün Çarkoğlu, Osman Okçu, İlknur Özdemir, Yalvaç Ural, Aslıhan Dinç, Ragıp Zarakolu, Tanıl Bora, Melike Günyüz, Enis Batur, Kenan Kocatürk, Nermin Mollaoğlu, Mustafa Aksoy, Işık Tabar Gençer ve Ferruh Gençer, Adnan Özer, Zeynep Sevde, Turhan Günay’dı.

METİN CELAL HAKKINDA 

1961, Ankara doğumlu. ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü’nde (1979) ve İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğrenim gördü. Çeşitli yayınevlerinde ve dergilerde (Karacan, Güneş vb.) redaktörlük ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. İmge/Ayrım (1984), Yeryüzü Konukları (1984) Poetika (1985), Fanatik (1989) ve Sombahar (1990 – 1996), Özgür Edebiyat (2007 – 2013) şiir ve edebiyat dergilerinin yazı kurullarında yer aldı, yayın yönetmenliğini yaptı. 2013-2017 yılları arasında iki dönem, daha önce Genel Sekreterlik görevini yürüttüğü Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Başkanlık görevini yürüttü. 1992 yılından beri Parantez Yayınları’nın yöneticisidir.

SİBEL ORAL HAKKINDA

2000 yılında başladığı gazetecilik mesleğine kültür sanat alanında yoğunlaştı. Taraf Kitap, Radikal Kitap ve Cumhuriyet Kitap’ın yanı sıra IAN Edebiyat, Milliyet Sanat dergilerinde söyleşi dizileri ve yazıları yayımlandı. Almanak ve kolektif kitaplara katkıda bulundu ve uzun süre kitap kritik sitesi K24’ün yayın yönetmenliğini yaptı. Beni Beklerken adlı ilk romanı 2007 yılında, Zayi-Harp ve Darp Ülkesinde Bir Selvi adlı romanı 2011’de, bir araştırma inceleme kitabı olan Toprağın Öptüğü Çocuklar 2015’te yayımlandı. Yeni kitabı Tanıyalım Bu Sefer Birbirimizi yakında yayımlanacak. 

MEHMET ERKURT HAKKINDA

1983’te İstanbul’da doğdu. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin ardından çalışmaya başladığı Günışığı Kitaplığı’nda basınla ilişkiler, sosyal medya ve tanıtım içerikleri üzerine yoğunlaştıktan sonra, yayınevinin gençlik kitapları markası ON8’in editörlüğünü üstlendi. Fransızcadan roman, İngilizceden makale çevirileri yaptı. Bugün editör olarak çalıştığı Can Çocuk Yayınları’nda yayın yönetmeni yardımcılığı görevini de sürdürüyor. Çevirmenliğe devam ederken, Sevim Ak’ın kurduğu Ev Kütüphanesi’nde gençlerle ve çocuklarla kitap kulüpleri düzenliyor. İstanbul’da yaşıyor, kitaplar üzerine yazıyor, ama hâlâ en çok okumayı seviyor.

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ HAKKINDA

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

turkyaybir.org.tr

youtube.com/channel

edebiyathaber.net (8 Şubat 2022)

Yorum yapın