Ünlü yazar hayatını kaybetti

Mayıs 22, 2023

Ünlü yazar hayatını kaybetti

İngiliz yazar Martin Amis, 73 yaşında hayatını kaybetti.  ‘Money’, ‘London Fields’ ve ‘Experience’ gibi kitapların yazarı Martin Amis, Florida’daki Lake Worth’taki evinde 73 yaşında hayatını kaybetti. Yazarın eşi Isabel Fonseca, Amis’in ölüm sebebinin yemek borusu kanseri olduğunu açıkladı. 

Yazarın ölümünün ardından yayıncısı Vintage Books bir açıklama yayınlayarak, “Amis, bir nesle ilham kaynağı oldu” ifadelerini kullandı.

Ünlü İngiliz yazar Kingsley Amis’in oğlu da olan Martin Amis, 2007’den beri Manchester Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazın profesörü olarak görev yapmaktaydı. Son dönemde yazdığı öyküsü The Last Days of Muhammad Atta (Muhammad Atta’nın Son Günleri) İngiltere’de tartışmalara yol açmıştı.

Amis, Thatcher’ın İngiltere’sinin aşırılıklarını en ünlü eser Money’de anlatmıştı. Koba The Dread’de Lenin ve Stalin’in suçlarını araştırdı. Auschwitz ölüm kampındaki bir Alman doktorun hayatını anlatan 1991 tarihli Time’s Arrow adlı romanında Holokost’a değindi. Daha sonra 2014 tarihli The Zone Of Interestromanında konuya geri döndü.

1973’te ilk romanını 24 yaşında yayınlayan Amis, romancı Kingsley Amis’in oğluydu.  2013’te FT tarafından yazma süreci sorulduğunda şöyle demişti:

“Yazmak özgürlükle ilgilidir ve özgürlük bölünemez. Ve Auschwitz’in kapısında durduğunuzu ve içeri giremeyeceğinizi söylemenin ne felsefi ne de kesinlikle edebi açıdan eleştirel bir anlamı yok.”

İngiltere’den ABD’ye taşınan Amis, verdiği bir röportajda” İngiliz zekasını” özlediğini söylemişti: 

“İngilizler çok hoşgörülü ve cömertler ama aynı zamanda esprililer. Amerikalılar hoşgörülü ve cömertler ama biraz daha ciddiler, düşüncelerinde biraz daha inatçılar.” 

İngiltere’deki eski editörü Dan Franklin, Amis için “İngiliz edebiyat dünyasının en havalı, en komik, en alıntı yapılan, en güzel yazarı” dedi. 

edebiyathaber.net (22 Mayıs 2023)

Yorum yapın