Ünlü İtalyan yönetmenin gözünden ülkesinin acı ve sarsıcı gerçekleri

Temmuz 13, 2022

Ünlü İtalyan yönetmenin gözünden ülkesinin acı ve sarsıcı gerçekleri

Pier Paolo Pasolini’nin Kenar Mahalle Çocukları adlı romanı, Nazlı Birgen çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Filmleriyle dünya sinemasında ölümsüz bir iz bırakan Pier Paolo Pasolini’den aykırı bir neorealist başyapıt.

Ebedî şehir Roma’nın tozlu ve yıkık kenar mahallelerinde yetişen, kimsesizlik ve yoklukla sınanan, öfkeyle büyüyen ve beslenen genç hayatların hikâyesi. Sanatın, kurumların ve toplumun arkasını döndüğü bir sınıfa adanmış bir kült roman.
 
Hissedilen ne lodos sıcağıydı ne de kavurucu bir sıcak; yalnızca sıcaktı. Sanki esintiye, kenar mahallelerin sararmış duvarlarına, çimenlere, el arabalarına, kapılarında yolcuların üzüm taneleri gibi üst üste yığıldığı otobüslere bir kat boya sürülmüştü: Şimdiki ve geçmişteki tüm yaz gecelerinin neşesi ve sefaletini taşıyan bir kat boya.
 
Ebedî şehir Roma’nın tozlu ve yıkık kenar mahallelerinde yetişen, kimsesizlik ve yoklukla sınanan, öfkeyle büyüyen ve beslenen Caciotta, Lenzetta, Begalone, Alduccio gibi çocuklar. Riccetto da onlardan yalnızca biri; onun şehirdeki ilk Komünyon’uyla başlayan ve 1950’lere uzanan hikâyesinde aileleri dünya ve Tanrı tarafından başıboş bırakılan bu çocukların ne pahasına olursa olsun hayatta kalma mücadelesine tanık oluruz.
 
Kenar Mahalle Çocukları, filmleriyle İtalyan ve dünya sinemasında ölümsüz bir iz bırakmış Pier Paolo Pasolini’nin en ünlü eseri, onun sınırları sürekli zorlayan aykırı zihninden faydalanan bir neorealist başyapıt. Sanatın, kurumların ve toplumun arkasını döndüğü bir sınıfa adanmış sarsıcı bir kült roman.
 
“Pasolini 20. yüzyıl İtalya’sının en önemli ozanıdır.”
Alberto Moravia
 
“Pasolini çelişkilerini uzlaştırmayı değil, dolu dolu yaşamayı seçen bir sanatçı ve düşünürdü.”
The New York Times
 
#roma #savaşsonrasıitalya #yoksulluk #çocukluk #suç
 
Dizi: Can Modern
Sayfa sayısı: 296
Fiyat: 75,00 TL          
 
PIER PAOLO PASOLINI, 5 Mart 1922’de Bologna’da dünyaya geldi. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını subay babasıyla birlikte İtalya’nın kuzey kentlerinde geçirdi. 1942’de savaş şartları nedeniyle annesinin köyü Casarsa in Friuli’ye sığındı. Genç yaşta şiir yazmaya başlayan Pasolini, ilk şiir kitabını da bu yıl yayımladı. 1950’de Roma’ya taşındıktan sonra 1955 yılında ilk romanı Kenar Mahalle Çocukları‘nı yayımladı. Aynı dönemde Federico Fellini ve Mauro Bolognini gibi sinemacılarla çalışmaya başladı. 1961 yılında ilk filmi Accattone‘yle yönetmenliğe başlayan Pasolini, İtalyan Yeni Gerçekçiliği Sineması’nın en sıra dışı yapıtlarından bazılarına imza atmıştır: Mamma Roma (1962), La ricotta (1963), Il Vangelo secondo Matteo (1964), Uccellacci e uccellini (1966), Teorema (1968), Medea (1969), Il Decameron (1971), I racconti di Canterbury (1972), Il fiore delle Mille e una notte (1974) ve Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975). 1973 yılından sonra Corriera della Sera gazetesinde yazdı ve İtalya’nın güncel sorunlarını ele aldı. Pier Paolo Pasolini 1 Kasım 1975 gecesi Roma yakınlarındaki Ostia’da öldürüldü.
 
NAZLI BİRGEN, 8 Şubat 1981’de İstanbul’da doğdu. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin ardından, sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Floransa Üniversitesi’nde Avrupa Dilleri (İngilizce-İspanyolca) dallarında lisans derecesi elde etti. Siena Yabancılar Üniversitesi lisansüstü ihtisas programını tamamlayarak “Yabancılar İçin İtalyanca Öğretmenliği Sertifikası” (DITALS) aldı. 2003 yılında taşındığı ve halen yaşadığı İtalya’da kültür-sanat, spor, ikili ilişkiler ve diplomasi alanlarında çevirmenlik ve tercümanlık yapmaktadır

edebiyathaber.net (13 Temmuz 2022)

Yorum yapın