“Uluslararası Tudor Arghezi Şiir Ödülü” Ersin Engin’e verilecek

Mayıs 6, 2023

“Uluslararası Tudor Arghezi Şiir Ödülü” Ersin Engin’e verilecek

Romanya’da her yıl Mayıs ayında Târgu Jiu kentinde düzenlenen Tudor Arghezi Şiir Festivali kapsamında Romanya Yazarlar Birliği tarafından verilen “Uluslararası Tudor Arghezi Şiir Ödülü” 2023 yılında Türkiye’den Ersin Engin’e ve Polonya’dan Kazimierz Jurczak’a verilecek.

Ersin Engin “Uluslararası Tudor Arghezi Şiir Ödülüne” her iki ülke edebiyat dünyasına yaptığı ortak katkıları ve şiirin kültürel köprü işlevine dair kararlılıkla sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle değer görüldü.

Şair, yazar ve çevirmen Ersin Engin’in, dünya şiirinden yaptığı şiir çevirilerinin yanında Rumen Edebiyatından Türkçeye kazandırdığı çeviriler pek çok dergide yer buldu. Güncel Rumen Edebiyatının önemli temsilcilerinden Horia Gârbea’nın şiirlerini “Diğer Kıyı” adıyla Türkçeleştirdi. Romanya’da yayımlanan Edebiyat Dergisi Neuma’da şiirleri yayımlanan Ersin Engin, aynı dergide “Günümüz Türk Şiiri” serisinin editörlüğünü sürdürürken bir yandan da Rumen şairlerle birlikte Romanya’da yayımlanacak Güncel Türk Şiiri Antolojisini yayıma hazırlıyor. Ersin Engin, Güney Afrikalı aktivist ve devrimci şair Peter Horn’un şiirlerini 2023 yılında yayımlanan “Ucuza Şiirler” kitabında topladı.

Ersin Engin’e ödülü 18-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşecek Tudor Arghezi Şiir Festivalinin son günü ve aynı zamanda Tudor Arghezi’nin doğum günü olan 21 Mayıs 2023 tarihinde ödül komitesi tarafından Târgu Jiu kentinde takdim edilecek.

Aynı ödüle daha önce 2011 yılında Çağdaş Türk Şiirinin önemli temsilcilerinden şair, yazar ve çevirmen Metin Cengiz layık görülmüştü.  

Asıl adı Ion N. Theodorescu olan Tudor Arghezi, 1880 yılında Bükreş’te doğdu. Eminescu’dan sonra en önemli Rumen ulusal şairi ve yazarı olarak kabul ediliyor. Etkin olduğu dönemde güçlü kişisel sesiyle Avrupa şairlerinden bağımsız bir yol izleyen şair adına düzenlenen Uluslararası Festival Romanya’nın en önemli edebiyat etkinliklerinden biri.

Arghezi, Oltenili bir köylü ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk şiirleri 1896’da Liga Ortodoxa dergisinde Ion Theo takma adıyla yayımlandı ve ülkedeki simgeci şairlerin önde gelenlerinden Macedonski’nin dikkati çekmeyi başardı. Mistik eğilimleri ağır bastığı için 1899’da Cernica Manastırı’na girdi. 1904’te Linia Dreapta dergisinde yapıtları çıktı aynı yıl İsviçre ve Fransa’ya gitmek üzere yola çıktı. 1905-1910 arasında Freiburg’da teoloji öğrenimi gördü. 1910’da Viata Sociala adlı toplumcu derginin yazarları arasında yer aldı. 1915’te Cronica adlı dergiyi çıkarmaya başladı. Barış yanlısı görüşleri yüzünden şimşekleri üzerine çekti ve savaş karşıtı görüşleri nedeniyle hapsedildi.

Almanlara karşı yazdığı bir yazı nedeniyle de Târgu Jiu toplama kampında gözetime alındı. Dışarı çıktığında gazeteciliği ve sanatçılığı birlikte yürüttü. 1945’te parlamentoya seçildi ve Yazarlar Birliği başkanlığı görevine getirildi. 1947’de Ulusal Şiir Ödülü’ne lâyık görüldü. 1967’de doğduğu kent olan Bükreş’te öldü.

edebiyathaber.net (6 Mayıs 2023)

Yorum yapın