TYB: “Yayıncılık sektörünü ve paydaşlarını zorlu günler bekliyor.”

Mayıs 21, 2021

TYB: “Yayıncılık sektörünü ve paydaşlarını zorlu günler bekliyor.”

Türkiye Yayıncılar Birliği sektörün durumuna dair basın açıklaması yaptı:

“Dövize bağlı olarak artan kâğıt ve ham madde fiyatlarıyla yayıncılık sektörünü ve sektör paydaşlarını sıkıntılı ve zorlu günler bekliyor. Kültürel yaşamının zenginleştirilmesi için yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kamu desteğiyle üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir.

Pandemiyle birlikte ülkemiz yayıncılığının içinde bulunduğu ekonomik sorunlar artarak katlanmıştır. Fuarların yapılamaması, okulların ve kitapçıların uzun bir süre kapalı oluşu yayınevlerinin dağıtım kanallarını daraltmış, pek çok yayınevi yeni kitap yayınlamayı durdurmuştur.

2020 yılında TL’nin USD ve Avro karşısında yaşadığı ve halen devam eden değer kaybı, kitap basımı için gerekli olan başta kâğıt, boya, tutkal gibi ham maddelerin ithal ediliyor olması sebebiyle yayıncılık sektöründe maliyetlerin artmasına neden olmuş ve olmaktadır. Bunun yanı sıra, global olarak kâğıt fiyatlarının ve tedarik maliyetlerinin artması ülkemizde yaşanan döviz artışına da paralel olarak basılı kitap üretim maliyetlerinin olumsuz yönde etkileneceğini göstermektedir.

Döviz bazında, kitap kapak kâğıdında %100’e, çocuk ve sanat kitaplarında kullanılan kuşe kâğıtlarda %40’a, 1.hamur kâğıtta %35 ila %40’a, kitap kâğıdında şimdilik %20’ye varan fiyat artışlarını karşılamada, yayıncılığımızın büyük sıkıntılar çekeceğini söylemek için kâhin olmaya da gerek yoktur.

Kişi başına düşen kitap sayısının yıllar itibariyle sabit kalması ve artışa geçmemesi, yazarların eserlerini yayımlayacak yayınevi bulmakta zorlanmaları, pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı kalan kitabevlerinin satış yapamaması, kitap dağıtımında yaşanan sıkıntılar, online satış sitelerinde yaşanan görünürlülük ve tedarik problemleri gibi sorunlara ek olarak kâğıt fiyatlarında yaşanan artışla; yayıncılar yeni kitap başlığı ve baskı adetlerini azaltmak, kitap fiyatlarına ciddi oranda zam yapmak mecburiyetinde kalacaklardır.

Yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kültür yaşamının zenginleştirilmesi amacıyla desteklenmelidir. Bunun yanı sıra yazarlar ve çevirmenlerden kesilen %17 gelir vergisi ve %18 KDV kaldırılmalı, bu meslek gruplarının finansal kaygıları olmadan üretim yapmalarının önü açılmalı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler ve üniversitelerin kitap alım bütçeleri arttırılarak kitap satın alınmalı ve bu yolla yayıncılık sektörü üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir.

Kitap okumak bir lüks değildir, temel bir ihtiyaçtır!”

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2021)

Yorum yapın