TÜYAP’ta fantastik söyleşiler

Kasım 6, 2022

TÜYAP’ta fantastik söyleşiler

Haber: Ömer Ünal

TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, salgının yol açtığı kısıtlamaların ardından nihayet üç yıl sonra yeniden İstanbul’da düzenleniyor. Birçok yayınevi ve yazar okurlarıyla buluşuyor, hasret gideriyor. 

Bu yıl da Beylikdüzü’ndeki geniş fuar alanında düzenlenen kitap fuarında Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen söyleşiler ise oldukça dikkat çekici. 

NETFLİX’te geçtiğimiz günlerde yayına giren Türk distopya dizisi Sıcak Kafa’nın yazarı Afşin Kum’un da yer aldığı bir dizi söyleşi düzenlendi. Doğu Yücel, Hakan Bıçakçı ve Kutlukhan Kutlu’nun eserlerini oluştururken ilham kaynaklarını ve düşün dünyaları ile kalemleri arasındaki bağı anlattıkları oturumda yeraltından gerçeküstüne İstanbul konuşuldu. Tuhaf kurgular ve fantastik sulardan doğan öykülerden, mitolojik anlatılardan söz edildi. 

Bir sonraki oturumda ise Ömer Ünal, Türk mitolojisinin edebiyatımıza yansımalarını anlatırken Merve Köken Türk edebiyatındaki mitolojik ilk esinlenmelerden söz etti. Murat Dural ve Özlem Ertan, mitolojinin klasik edebiyattaki yerini anlattılar. Mitolojiden edebiyata, edebiyattan mitolojiye birçok anlatıdan, eserden yola çıkarak salondaki dinleyicileri fantastik bir yolculuğa çıkardılar. 

Perg Efsaneleri ve Şamanlar Diyarı gibi birçok önemli eserde imzası bulunan Barış Müstecaplıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ise Sabri Gürses, Tevfik Uyar, İsmail Yiğit, Levent Şenyürek Türkiye’de bilimkurgu yazmanın evreninden ve niçin yazdıklarından bahsettiler. Keyifli ve oldukça da fantastik geçen sunumlarda dinleyiciler özellikle fantastik dünyanın eşsiz kapılarından geçip Kaf Dağı’na doğru yolculuklara çıktılar. Fabisad’ın söyleşi, GİO ödülleri başta olmak üzere yeni dönemde yapacağı etkinlikleri de büyük bir ilgiyle takip etmenizi öneriyorum. 

edebiyathaber.net (6 Aralık 2022)

Yorum yapın