Turner 2019 Ödülü Lawrence Abu Hamdan’a verildi

Ekim 8, 2019

Turner 2019 Ödülü Lawrence Abu Hamdan’a verildi

Kavramsal sanat politik söylemlerin ifadesine bir araç. Şam’ın doğusundaki Saydnaya Hapishanesi’ndeki işkenceyi hayatta kalanlarla gerçekleştirdiği röportajlarla işitsel dinamikleri kullanmak suretiyle yansıtan Abu Hamdan, söz konusu işiyle Margate’teki Turner Ödülü’ne değer görüldü.

Lawrence Abu Hamdan, Turner Prize 2019, courtesy Turner Contemporary and the artist. Photograph by David Levene 25/9/19

Lawrence Abu Hamdan, Suriye Hapishanesinde hayatta kalanların tüyleri diken diken edici öykülerini ses birimleri aracılığıyla aktarmaya çalışmış. Saydnaya Hapishanesinden kurtulan 6 kişiyle gerçekleştirdiği röportajlarda onlardan duydukları sesleri anımsamalarını rica etmiş. Mekânla ilgili en çok bilgiye ulaşabileceğimiz araç sessel hatıralar, diyor Abu Hamdan. Nedeni, insanların karanlığa gözleri bağlı olarak hapsedilmeleri. Kapanan kapıları, dönen kilitleri, damlayan suları, BBC ve Warner Bros’un ses sistemleri aracılığıyla aktarmış. Ses hafızasıyla ölçebildiği sarsıcı bir veri hapishane sakinlerine dayatılan zorunlu açlıkmış.

Turner Ödülü

Turner Ödülü, İngiliz ressam W.Turner’ın adıyla anılır. Yıllık olarak düzenlenen Turner Ödülü, her yıl görsel sanatlar alanında ödül vermekte ve çağdaş sanat dünyasının en kalbürüstü ödüllerinden kabul edilmektedir.

edebiyathaber.net (8 Ekim 2019) 

Yorum yapın