Türkiye’nin tek Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü!

Temmuz 22, 2014

Türkiye’nin tek Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü!

-83722-620x340Düzce Üniversitesi’nde açılan Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü, yeni öğrencilerini bekliyor.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın, Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Adıge yaşam felsefesinin öğrenilmesini, araştırılmasını ve yaşatılmasını sağlarken, aynı zamanda Türkiye’nin kültür zenginliklerinden önemli bir öğeyi ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Altın, Düzce Üniversitesi’nin dünyada bir ilke öncülük ederek Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü dâhilinde açtığı Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde 4 yıllık lisans eğitimi verildiğini belirtti.

2014-2015 döneminde yeni öğrencilerin alınacağını belirten Altın, TS2 (Türkçe Sosyal2) puan türü ile öğrenci kabul edecek olan bölümde bir profesör, iki doçent ve bir yardımcı doçent ile akademik ve bilimsel faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın, lisans programına ek olarak yüksek lisans programı açma hazırlıklarının tamamlanarak YÖK’e gönderildiğini söyledi.

Yüksek lisans sonrası doktora yapacak olanların Rus Federasyonu Adıge Cumhuriyeti’nde Maykop Devlet Üniversitesi’ne gönderileceğini kaydeden Altın “Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları konusunda, Adıge Cumhuriyeti Maykop Devlet Üniversitesi ile gerçekleştirilen protokolle gelen Prof. Dr. Mira Khachemizova, Doç. Dr. Susana Shkhalakhova ve Doç. Dr. Ruzana Doleva’dan oluşan öğretim üyeleriyle birlikte eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedirler” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın, dünyada en büyük Çerkez toplumunun Türkiye’de yaşadığını da belirtti.

Önemli fırsatlar sağlayan programın avantajına değinen Yrd. Doç. Dr. Altın, “Programımızdan Çerkez Dili Filoloğu unvanı ile mezun olacak öğrencilerimiz, İngilizcenin yanında bölümde kazandıkları Çerkez dili ve Rus dili yeterlilikleriyle, Türkiye ile Rus Federasyonu arasında hızla gelişen sosyokültürel ve ekonomik ilişkilerde önemli fırsatlara sahip olabileceklerdir. Mezunlarımız ayrıca dilbilimi ve toplum dil bilimi alanlarında akademik kariyer yapabilecek ve toplumsal araştırmalar gerçekleştirebilme becerileri ile tüm devlet kurumları dahil birçok kurumda iş sahibi olabileceklerdir” diye konuştu.

Kaynak: Beyaz Gazete (22 Temmuz 2014)

Yorum yapın