Türkiye’nin ilk çizgi film müzesi kuruluyor

Ağustos 30, 2018

Türkiye’nin ilk çizgi film müzesi kuruluyor

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Türkiye’nin ilk çizgi film okulu The Cartoon Mill, iki yıldır Antalya’nın Kaş ilçesinde faaliyet gösteriyor. Kaş Kaymakamlığı’nın desteğiyle hayata geçen proje kapsamında bugüne dek yüzlerce çocuk çizgi film yapımı konusunda eğitim aldı. Okulun yeni projesi ise Türkiye’nin ilk çizgi film müzesini oluşturmak. Gönüllülerin desteğiyle dünyadaki çizgi film karakterlerinin yeniden hayat bulmasıyla kurulacak müzeyi ziyaret edenler, kronolojik olarak dünyadaki örneklerle çizgi filmin gelişimini görebilecekler.

‘SADECE 5 TÜRK LİRASI BÜTÇEM VARDI’

İki yıl önce 5 Türk Lirası bütçeyle çizgi film okulu kurmak için çalışmalara başlayan Fatih Küçük, bugüne dek yürütülen atölye çalışmalarındaki deneyimlerini ve kurulacak müze ile ilgili Serkan Alan’ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin ilk çizgi film okulunu açarak yüzlerce çocuğa iki yıldır eğitim veriyorsunuz. Bu proje nasıl hayata geçti?

Resim bölümünden mezun oldum, sinema ve televizyon alanında yüksek lisans eğitimi aldım. Mezun olduktan sonra sanat merkezi kurdum ve burada dört yıl oyunculuk yaptım. Ardından iki buçuk yıl tüm Türkiye’yi dolaşıp gönüllü olarak okullara çizgi film karakterleri çizdim. Yüksek lisans eğitimi sırasında 8 ülkede çizgi film araştırdım. Dünya çizgi filmi tarihinde Türkiye nasıl bir yerde onu gözlemledim. ‘Türkiye’de de çizgi film okulu olmalı’ diyerek çalışmalara başladım. Bu çalışmaların da evrensel ve bilimsel olmasını arzuladım. Yer arayışına giriştim ve il, ilçe idarecileriyle görüştüm. Bu işe başlarken sadece 5 Türk Lirası bütçem vardı. Yer arayışı içerisindeyken Kaş’a geldim. Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar projeyle ilgilendi ve eski bir köy okulunu kullanmamıza izin verdi. Prosedür olarak da proje ortağı oldular. Bu projeden haberdar olan insanlar bağış yapmaya başladılar. Kimisi kum aldı kimisi tuğla aldı. O köy okulunu onarıp çalışmalara başladık. Birinci yılın sonunda kendimize bir yer satın aldık. Bunu da bir çocuk kanalına çizgi film yaparak karşıladım. Şu anki yerimiz de ormanın içerisinde. Burada sinema salonu, kütüphane, 15 kişinin kalabileceği bir yatakhane bulunuyor.

‘BİLGİYİ ÇİZGİ FİLMLE ANLATMAYA ÇALIŞSINLAR İSTİYORUZ’

Burada çocuklara farklı atölyelerde çizgi film üzerine eğitimler vermeye başladınız. Çizgi film okulundaki çalışmaları anlatır mısınız?

Burada başlangıçtan itibaren sadece çizgi film eğitimi vermek istemedim. Aynı zamanda çocukları bilime de özendirelim istedim. Örneğin bir ulusal çizgi film yarışması hayata geçirdik. Tema olarak da uzay bilim temasını belirledik. Dereceye giren çocuklara üç teleskop hediye ettik. Her yıl uluslararası animasyon festivalini yine burada gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu yıl 17 eğitimciyle bir TÜBİTAK projesi hazırladık ve temamız uzay bilimi oldu. Çalışmalarımız şöyle ilerliyor. Çocuklara ormanı dolaşmalarını istiyoruz ve herkese bir böcek bulmasını söylüyoruz. Çocuklar böcekleri bulup merceklerle inceliyorlar. Sonrasında bunların özelliklerini araştırıyorlar. Bütün bunları inceledikten sonra çizgi film karakterine dönüştürüyorlar ve hareketlendiriyorlar. Başka bir eğitimde bunu bitkilerle yapacağız. Bilgiyi çizgi filmle anlatmaya çalışsınlar istiyoruz.

‘KEŞKE GİTMESEK DİYE AĞLAYAN ÇOCUKLAR OLDU’

Sosyal medyadaki paylaşımlarınızdan gördüğüm kadarıyla çocuklar burada bir süre kalabiliyor da. En son Şırnak’tan öğretmenleriyle bir grup çocuk eğitim aldı. Ayrılırken neler söylediler?

Çocuklar burada bir hafta kalıyorlar ama temizlik de yapıyorlar, yemeğe yardım da ediyorlar. Bir haftayı birlikte geçiriyorlar. ‘Keşke gitmesek hep burada kalsak’ diye ağlayan çocuklar oldu. Çocuklar ilçeye gezmeye gidiyorlar ve geri döndüklerinde ‘oh be evimize geldik ‘diyorlar. Burayı evleri gibi hissetmeleri bizim için çok güzel bir şey. Bir gün içerisinde çocuklar burada çizgi film yapabileceklerini öğrenince bir özgüven ortaya çıkıyor. Şu an burada eğitim almış pek çok çocuk bana çalışmalarını yolluyor. Defterine, hızlıca çevirdiğinizde hareket eden karakterler yapıyorlar. Burada çocuklar çizgi filmin hem zahmetli bir iş olduğunu hem de her bireyin bunu yapabilecek düzeyde olduğunu görüyor.

‘TÜRKİYE’NİN İLK ÇİZGİ FİLM MÜZESİ OLACAK’

Çizgi film okulu içerisinde Türkiye’nin ilk çizgi film müzesini de hayata geçireceksiniz.

Gönüllü 15 arkadaşımız okulumuza gelecek. Tasarımcıların, resim öğretmenlerinin olduğu gönüllüler materyal tasarlayacaklar. Dünya çizgi film tarihinde oluşturulan materyallerin taklitlerini yapacağız. Örneğin 2 bin yıl önce ne vardı? Onların taklitlerini yapacağız ve kronolojik sırayla müzede sergileyeceğiz. İnsanlar buraya geldiğinde çizgi film tarihini de okuyabilecekler. Şu anda bir yandan müzenin mekân inşaatı devam ediyor. Gönüllüler 10 gün boyunca materyal tasarlarken bir yandan da harç karıp inşaatı tamamlayacağız. Bu, Türkiye’nin ilk çizgi film müzesi olacak.

THE CARTON MİLL TAYVAN KURULACAK

Gelecekte başka projeler de ortaya çıkacak mı?

Tayvan’da da bir projenin çalışmaları devam ediyor. Aynı konseptte ‘The Carton Mill Tayvan’ı kuracağız. Tayvanlılar buraya gelecek ve kuracağımız ekibimizle birlikte çalışacaklar. İki ülke arasında kültürel, ekonomik, içerisinde eğitimin, sanatın olduğu bağ kurulacak. Önümüzdeki kış aylarında gidip onun inşaatında da çalışacağım. Öte yandan buranın birilerine kazanç kapısı olmasını da istiyorum ileride. Dünya çizgi film tarihine bizim yaptığımız çizgi filmler de bu coğrafyadan çıkan hikayeler de ulaşsın istiyorum. Türkiye’nin adı sanatla da anılsın istiyorum. Ayrıca burada bir ekibimiz kurulduğunda bütçemiz oluştuğunda bir çizgi film projesi hayata geçirmek istiyoruz.

Kaynak: Gazete Duvar (30 Ağustos 2018)

Yorum yapın