Türkiye’de e-kitap neden yeterince yaygınlaşmıyor?

Şubat 2, 2016

Türkiye’de e-kitap neden yeterince yaygınlaşmıyor?

e-kitapABD’de 2018’de dijital kitapların basılı kitaplarla eşit miktarda satılması bekleniyor. Türkiye’de ise kopyalama ve güvenlik sorunları yayıncıları hâlâ tedirgin ediyor.

ABD merkezli Wall Street Journal, 2015’in son aylarında ABD’de e-kitap satışlarının yıl boyunca düştüğüne dair bir haber yapmış ve bunun ardından yayın dünyası da düşüşün nedenlerini araştırmaya başlamıştı. Digital Book World ise 2015 yılının sonlarında e-kitap, basılı kitap, ciltli kitap, dijital ve sesli kitaplarla ilgili bir istatistik yayımladı. Bu verilere göre, basılı kitap ABD pazarında yüzde 38’lik, ciltli kitap yüzde 23’lük, e-kitap ise yüzde 21’lik bir pay sahibi oldu.

Türkiye’de yüzde 5

Bu verilerin sonucuna göre, ABD’de 2018’de dijital kitapların basılı kitaplarla eşit miktarda satılması bekleniyor. Geçen yıl başlayan süreç ise çoğu yayıncıya göre normal olarak algılanabilecek bir duraklama dönemi. Türkiye’de ise önümüzdeki süreçte e-kitap için yüzde 5 gibi bir pazar payı öngörülüyor.

KDV oranı düşürüldü

Ülkemizde, e-kitap sektörünün gelişmesinin önünde çeşitli engeller bulunuyordu. Bunlardan ilki e-kitaba uygulanan KDV oranlarıydı. E-kitap sektörüne 2007 yılında adım atan Türkiye’de e-kitaplar için okurdan basılı kitapla aynı miktarda vergi ödemesi isteniyordu. Ancak 2013’te alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, e-kitap KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü ve e-kitabın önündeki en büyük engel kalkmış oldu. Engellerden diğeri ise kopyalama ve güvenlik sorunu. E-kitaplar için özel şifreleme sistemleri geliştirilse de pek çok büyük yayıncı bugün hâlâ e-kitabın rahatlıkla kopyalanacağı düşüncesi ile bu alandan uzak durmayı tercih ediyor.

edebiyathaber.net (2 Şubat 2016)

Yorum yapın