“Türk Edebiyatından En İyi 50 Öykü” yayımlandı

Ocak 22, 2016

“Türk Edebiyatından En İyi 50 Öykü” yayımlandı

50_OYKU2KHalil Gökhan’ın hazırladığı Türk Edebiyatından En İyi 50 ÖyküKafekültür Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk Edebiyatından En İyi 50 Öykü’yü, evrensel edebiyatın asi ve yaratıcı çocuğu Öykü’nün Türkçe serüveninin temel taşlarından biri ve en iyi okuma zevklerini barındıran bir yapıt olarak okurlara sunuyoruz.

Dizinin önceki kitapları Dünyanın En Güzel 100 Şiiri ve Dünya Edebiyatından En İyi 75 Öykü‘de olduğu gibi yine yazar ve editör Halil Gökhan bu özenli seçkiyi bütün öyküseverler için hazırladı.

Öykü, ilk ve eski adıyla hikâye Türk edebiyatında, evrensel örneklerine nazaran öncü bir tür olmuştur. Nedeni çok açıktır bu özel coşkunun: Sözlü geleneklerine hala bağlı olan Türkçe kültür, yazılı kültürde sosyo-kültürel dinamiklerle Batı kültürü gibi temas kurmadığından, öykü edebiyatımız hem gelenekçi hem de modern örnekleri içinde barındırmıştır ve barındırmaktadır.

Bizce Öykü, aslen, geleneksel olan ve adına hikâye denen biçimle modern olan ve adına öykü denen türlerin üst adıdır. Roman ve şiir gibi diğer modern evrensel edebiyat türlerine oranla Öykü, genellikle dillere, geleneklere ve kültürlere göre daha çok farklılık gözeten bir anlatı türüdür. Bu yüzden Türkçenin topraklarında kendine özgü heterojen üretim ve yaratım imkânlarını alabildiğine kullanmıştır bu tür.

Aralarında yüz yıl bile olmamasına karşın bu seçkideki yazarların öykülerinin, Türkçenin sosyokültürel hızlı değişimleriyle birlikte yüzyılları bulan bir derinlikte olduğu görülecektir. Bu esasen edebiyatın zamana karşı verdiği hızlı değişim ve ifade gücünün önemli bir sonucudur.

edebiyathaber.net (22 Ocak 2016)

Yorum yapın