Tuhaf Dergi, George Orwell dosyasıyla raflarda

Ağustos 16, 2017

Tuhaf Dergi, George Orwell dosyasıyla raflarda

Tuhaf Dergi Ağustos sayısı George Orwell dosyasıyla yayımlandı.

Dosyada Orwell’in oğlu Richard Blair Orwell ile yapılan bir röportaj da yer alıyor. Richard Blair, babasının evlendikten bir süre sonra çocuk sahibi olmak istediğini ancak eşi Eileen’le çocuk sahibi olamadığı için evlat edinmeye karar verdiklerini belirtiyor. Richard Blair henüz üç haftalıkken aileye katılmış oluyor. “Babam yanımdayken büyümeye devam etmeyi çok isterdim.” diyen Richard Blair, birlikte çok az vakit geçirmiş olsalar da George Orwell’in olağan üstü bir baba olduğunu söylüyor.

“Babam tüm hayatını yalanların maskesini indirmeye adadı.” diyen Richard Blair, babasından öğrendiği en önemli erdemin dürüstlük olduğunu söylüyor. “Babamın kitaplarında savunduğu tezler hayat tarafından doğrulandı.” diyen Richard Blair“Dünya bugün babamın hayal ettiklerini yaşıyor.” diye devam ediyor. Gerçeklerin sürekli olarak manipüle edilmesinin yazarın en çok canını yakan şey olduğunu ifade eden Richard Blair, manipülatif söylemlerden uzak oluşunun George Orwell’i yazar olarak ayırt edici kıldığını düşünüyor.

Eylem Kaftan’ın gerçekleştirdiği röportajda, Richard Blair babasıyla ilgili unutamadığı hatıranın ne olduğu sorusunu, “Babamla beraber yeni bozulmuş arabanın arkasında oturuyorduk. O zamanlar çok sık olurdu bu. Arabanın tamir edilmesini bekliyorduk. O bana minik hikâyeler anlatıp, Beatrix Potter okuyordu. Sanırım kalbinin derinliklerinde bunun benle geçirdiği son anlar olduğunu, bir daha geri dönmeyeceğini biliyordu.” diye cevaplıyor.

Richard Blair Orwell ile yapılan özel röportajın devamı ve George Orwell Sözlüğü; Tuhaf Dergi Ağustos sayısında…

GEORGE ORWELL SÖZLÜĞÜ

Dergide bir de George Orwell Sözlüğü yer alıyor. Sözlükte ‘yoksulluk’, ‘bağlılık’, ‘savaş’, ‘korku’, ‘hayat’, ‘intikam’, ‘iktidar’, ‘geçmiş’, ‘sevişmek’ ve ‘insan’ kelimeleri Orwell’in kitaplarından alıntılarla, yazarın kendi cümleleriyle tanımlanıyor. Orwell Sözlüğü’nde ‘geçmiş’ tuhaf, ‘insan’ tek gerçek düşman, ‘hayat’ kokuşmuşluk, ‘bağlılık’ ise düşünmemek…

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2017)

Yorum yapın