Tove Jansson’dan renkli bir macera daha “Mumi Kışı”

Mart 15, 2024

Tove Jansson’dan renkli bir macera daha “Mumi Kışı”

Tove Jansson’un Mumi Kışı adlı kitabı Dinozor Genç tarafından Ali Arda çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ayrıntı Yayınları’nın ilk gençlik kitapları markası Dinozor Genç, Kuzey edebiyatının büyük ismi Tove Jansson’un tüm dünyada ellinin üzerinde dile çevrilen Mumi kitaplarını Türkiye’deki okurlarla buluşturuyor! Hayaller, umutlar, sevgi bağları ve dostluklar etrafında şekillenen seri, Mumi Vadisi’nin muhteşem atmosferinde geçen Mumi Kışı’yla devam ediyor. Mumi Kışı’nda, tüm Mumiler her yıl olduğu gibi kış uykusuna yatmışken kışın ortasında uyanan Mumiş,bir daha uyuyamadığı için tek başına kalır ve ilk kez kışı ve soğuğu deneyimler…

Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk ve ilk gençlik kitapları markası Dinozor GençTove Jansson’un tüm dünyada büyük ilgi gören kitaplarını okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Jansson’un yazıp resimlediği serinin kitapları, Mumi Vadisi’nin muhteşem atmosferinde geçen macera dolu hikâyeleri ve rengârenk resimleriyle her yaş okura hitap ediyor. Mumi sevdalılarını şimdi de, Dinozor Genç’ten çıkan Mumi Kışı bekliyor.

Mumi Vadisi’nde kış. Her şey sessiz ve hareketsiz çünkü Mumiler kasım ve nisan ayları arasında kış uykusuna yatıyor. Ancak aniden beklenmedik bir şey olur: Ocak ayının soğuk bir gününde Mumiş uyanır ve bir daha uyuyamaz. Mumişilk başta, oldukça korkar ve yalnızlık çeker, ancak yavaş yavaş harika yaratıklarla dolu yeni ve soğuk bir kış dünyasını keşfeder.

Başını yukarı çevirdi, kendine doğru nasıl alçaldıklarını izledi ,gittikçe daha fazla, daha yumuşak, tüyden daha hafif. “Demek böyle oluyor,” diye düşündü Mumiş. “Ben de topraktan çıkıyor sanıyordum.” Hava yumuşamıştı. Yağan kardan başka bir şey görünmüyordu etrafta. Mumiş, aynı yazları deniz kenarında, suda yürürken hissettiği coşkuya kapıldı. Bornozunu çıkardı, bir kar yığınının üstüne attı kendini. “Kış!” diye düşündü. “Sevilebilir bir şey.”

TOVE JANSSON HAKKINDA

Tove Jansson (1914-2001) Finlandiya İsveçlisi heykeltı­raş bir babayla, İsveçli çizer bir annenin kızı olarak dün­yaya gelmiştir. İki erkek kardeşi de sanatçı olan Tove’nin çocukluğu bohem bir burjuva çevrede geçmiştir. Yazla­rını geçirdikleri Finlandiya Körfezi’ndeki takımadalar, Mumi kitaplarında resmettiği çevreye ilham vermiştir. Her zaman sanatçı olmayı istemiş olan Tove, Stockholm, Helsinki ve Paris’te değişik sanat okullarında eğitim al­mıştır. Otuzlu ve kırklı yıllarda savaş yıllarındaki günde­lik hayatı ve politikacıları hicveden karikatürleriyle ün­lenmiştir. 1945 yılında yayımladığı ilk Mumi kitabı Mumiler ve Bü­yük Sel Baskını’nda Garm dergisinde çizdiği figürlerden yararlanmıştır. Kendi deyimiyle ilk başta bir oyun ola­rak başlayan yazarlığı, daha ilk kitabından itibaren cid­diyet kazanmış, Kuyruklu Yıldız Geliyor’la devam eden Mumi serisi sekiz kitaba çıkmıştır. Bu serinin üçüncü ki­tabı Büyücünün Şapkası’yla büyük bir başarı sağlayarak ünlü çocuk kitapları yazarları arasına katılmıştır. Elli­nin üzerinde dile çevrilen Mumi kitapları tiyatro, sine­ma ve operaya uyarlanmıştır.

edebiyathaber.net (15 Mart 2024)

Yorum yapın