Torbadaki Maksim Gorki | İlhan Soytürk

Mayıs 1, 2019

Torbadaki Maksim Gorki | İlhan Soytürk

Hikaye (öykü) edebiyatının içinde; gerçek ya da kurgulanmış olayları ilgi çekecek biçimde anlatan bir yazı türü olarak  tanımlanır.

Önemli olan,yazarın, öyküsündeki kurguyla okuyucuya hissettirdikleri. Ne yazdığı değil, nasıl yazdığı önemli. Nasıl sorusuna yanıt olarak yazdığı öykünün okuyucuda bıraktığı tat. Hani, “tadı damağımda kaldı” derler ya. Önemli olan dilin tadını, okuyucunun alması.

Dil, yazarın parmak izidir. Parmak  izi birbirine benzese de aynı değildir. Yazar, her ne kadar ürünleriyle bir başkasını çağrıştırsa da kendi dilini oluşturur ve özgünleşir. Eşref Karadağ’da kendi dilini oluşturmuş, daha çok da çocuk edebiyatı alanında ürünler veren bir yazar.

İzmir Tüyap’da Eşref Karadağ’ın  Bilgi yayınlarından çıkan “Torbadaki Maksim  Gorki” kitabı çıka geldi. Dumanı üstünde derler ya  aynen öyle.

Kitabın arka kapağına “Torbadaki Maksim Gorki” öyküsünden bir pasaj; “Kente iki yazar gelir de görevlinin yakını kitap imzalatmaz mıydı? Elini torbaya daldırdı, kurdeleyle bağlanmış dört Maksim Gorki kitabı çıkardı.Bir erkek yazara, bir de kadın yazara baktı. Yeniden erkek yazara dönüp, ‘Maksim Gorki sizsiniz, anladım da’ dedi. ‘Yanınızdaki yazar kim?’

“Torbadaki Maksim Gorki’ de  “Güney Tarkan’ı Kim Öldürdü? Fotocu Hikmet, Boz Eşek, İmam Bayıldı, Karyolanın Açılışı, Son Adam Ölmemiş, Torbadaki Maksim Gorki, Berber Larus, Bulmaca Bilmecesi, Cırcır Naciye’nin Adamları ‘başlığı altında toplam on öykü yer almakta.

Yazılan metne son nokta konulduktan sonra kendini okutan öyküler olur.Öykülerin hepsi de  son  nokta konulduktan sonra uzun süre kendini okutmak için kurgulanmış,  bitmemiş  öyküler. Evde, sokakta, iş yerinizde okuyacağınız bu gülmeceler, belki de gün boyu zihninizde kurgulayıp yeniden yazacağınız öykülerdir.

Gülmeceler kara mizah yapmadan, ince bir zeka ürünü olarak ortaya çıkmış, her satırı siz yaşamın gözden kaçmış alanlarına savuracaktır. Eşref Karadağ, öykülerinde bunu görmek mümkün. Öykülerde birazcık da olsa Muzaffer İzgü, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin tadı gelse de hiç birisi onların verdiği tadı vermez. Eşref Karadağ’ın öyküleri yeni bir tat. Bir kez okuduktan sonra her kitapçıda arayacağınız bir tad.

Eşref Karadağ, gülmece öykülerde emin adımlarla yol alacağı izlenimi veriyor. Okuyucun bol olsun Eşref karadağ.

edebiyathaber.net (1 Mayıs 2019)

Yorum yapın