Toplumsalı oluşturan aslında nedir?

Eylül 23, 2021

Toplumsalı oluşturan aslında nedir?

Bruno Latour’un Toplumsalı “Yeniden Toplama” adlı kitabı Nüvit Bingöl çevirisiyle Tellekt Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Toplum nedir? “Toplumsal” kelimesi ne anlama gelir? Neden bazı faaliyetlerin “toplumsal bir boyut”u olduğu söylenir?
 
Toplumsal olanı özel bir alan, belirli bir âlem ya da tikel bir tür şey olarak değil; yalnızca hayli kendine özgü bir yeniden ortaklık kurma ve yeniden bir araya toplama hareketi olarak tanımlayan Bruno Latour, Toplumsalı Yeniden Toplama‘da “toplumsal”ın başlangıçtaki anlamına dönerek ve tekrar bağlantıları izleyebilmesini sağlayarak toplumsal nosyonunu yeniden tanımlamayı amaçlıyor.
 
Toplumsalı Yeniden Toplama, “aktör-ağ teorisi”ni ve onun en etkili taraftarlarından Bruno Latour’un fikirlerini merak edenler için önemli bir kaynak.

BRUNO LATOUR, 1947 yılında Beaune, Fransa’da doğdu. 1975’te Tours Üniversitesi’nden felsefe doktorası aldı. Sosyoloji, felsefe ve antropoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Latour, aktör-ağ teorisinin kurucularındandır. École des Mines de Paris, Sciences Po Paris ve London School of Economics and Political Science gibi çeşitli kurumlarda ders verdi. Sosyal bilimler alanında verilen Holberg Ödülü’ne layık görüldü. Başlıca kitapları arasında Facing Gaia: Eight Lectures on the New Climatic Regime (Gaia’yla Yüzleşmek: Yeni İklim Rejimi Üstüne Sekiz Ders), Laboratory Life: The Construction of Scientific Facts (Laboratuvar Yaşamı: Bilimsel Olguların İnşası; Steve Woolgar’la birlikte), Biz Hiç Modern Olmadık ve Rota: Politikada Yönümüzü Nasıl Bulacağız? bulunmaktadır.
 
NÜVİT BİNGÖL, İstanbul Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sinema/Televizyon Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Felsefe, matematik, fizik, sinema ve müzik alanlarında okumayı, düşünmeyi seviyor.

edebiyathaber.net (23 Eylül 2021)

Yorum yapın